Фестивалът в Белозем завърши

На 25 и 26 май 2012г. с. Белозем събра гости от 7 европейски страни и над 1000 посетители от различни краища на страната. В рамките на двата празнични дни се проведе Фестивалът на Белия щъркел, който тази година съвпадна с ежегодната среща на представителите на европейските села на щъркелите.
Всяка година различно село е домакин на този международен форум и в края на събитието, кметът на Белозем предаде талисмана на Европейската мрежа на селата на Белия щъркел на следващото село, което ще има честта да посрещне гости-природолюбители от много страни.

Ето как протече фестивала:

Домакините на фестивала Кметство Белозем и Сдружение „Зелени Балкани“ бяха приготвили интересна програма, различни забавления и изненади за малки и големи.

Официалното откриване бе извършено, по традиция, от Отец Петър и Кмета Иван Тачев. От името на МОСВ, под чийто патронаж се проведе Фестивалът, г-жа Евдокия Манева заяви намерението на Министерството да подкрепя и за в бъдеще Белозем в опазването на белия щъркел и развитието на селски и екотуризъм. Официални гости на Фестивала бяха г-жа Галина Симеонова (Директор на ПУДООС), Председателят на УС на EVN Българияг-н Йорг Золфелнер, Съветникът на Посолството на Германия у нас г-н Рейнхард Крап , Зам. председателят на Комисията по околна среда в Парламента г-н Лазаров, Зам. Кмета на Община Раковски и др.

Гостите на фестивала имаха възможност да разгледат в Прака на „Белия щъркел“ изложението на местни производители на ориз, брашно, хляб, сладка, сирена и др. Изложбените щандове на художници събрани под името „ПъстроДиво“ впечатлиха гостите с ръчно изработените накити, български бродерии , украси и бутикови сладки.
Част от програмата бе посещение на основната колония от 20 двойки бели щъркели, разположена на покрива на ОУ „Гео Милев“. Децата от училището изнесоха презентация за наблюденията, които извършват върху щъркеловата колония и представиха дневника, в който редовно записват своите наблюдения. В двора на училището колона от млади природолюбители, чакаха да „кацнат“ в специално изграденото щъркелово гнездо и да направят снимка за спомен.

Не малък интерес имаше към екологичния транспорт и към живописната влажна зона „Кисимови дупки“, разположена в покрайнините на Белозем . В читалище“ Просвета“ бяха експонирани 40-те най-добри проекта от фотографския конкурс „Белият щъркел“. Във фоаето бе подредена и изложба на белоземски художници – небезизвестни майстори на четката.

В ранния следобед на 26–ти май на терена на стадион „Чавдар“ се проведе оспорвана приятелска футболна среща между ветерани от Белозем и ветерани на Зелени Балкани. Двата отбора впечатлиха публиката със завидно майсторство на топката и вдъхновена игра. Победа извоюваха ветераните на Зелени Балкани и получиха грамота и тениски от организаторите. Двата отбора направиха снимка за спомен и си пожелаха футболната среща да стане традиция.

На откритата сцена в Парка на Белия щъркел, гостите бяха забавлявани от Театър „Чар“. Изпълнения бяха подготвили също редица фолклорни състави, духовият оркестър „Филипополис“ и др. И през двата дни интересът към Работилничката „От нищо –нещо“ бе голям. Малки и големи майсториха различни бижута и оригами под напътствията на Мария Манчева. От наблюдателната кула в парка, въоръжени с бинокли и под ръководството на Александър Мечев, гостите наблюдаваха от близо щъркеловите семейства.

Фестивалът бе закрит със заключителен коктейл, на който бяха връчени наградите на победителите от фотографския конкурс „Белият щъркел”. Фотографите Емил Енчев , Богдан Боев и Добромир Терзиев бяха отличени с първите награди на журито.

На финал, кметът на Белозем предаде талисмана на Европейската мрежа на селата на Белия щъркел – Жабокът Виктор, на кмета на словенското село, което следващата година ще бъде домакин на международната среща. С танци и хора до зори гостите от Швейцария, Испания, Словения, Турция, Унгария, Хърватска , Германия и България отпразнуваха закриването на фестивала и си пожелаха успех на инициативите, посветени на щъркелите и през следващата година.

Организаторите на фестивала още веднъж изразяват своята благодарност към партньорите и донорите, както и към всички хора подкрепили събитието по един или друг начин!

Седмият фестивал на Белия щъркел в Белозем се проведе под патронажа на Министерството на околната среда и водите и се организира от Кметство с. Белозем, СНЦ “Зелени Балкани”, Народно Читалище “Просвета 1909 г.” и ОУ “Гео Милев” – с. Белозем. Събитието бе подкрепено от: Община Раковски, EVN България, INSAOIL – Българската петролна компания, PhotoSynthesis, Българско Нацинално Радио (БНР), Дарик Радио – Пловдив и dariknews.com, предавател.com, сп. GEO, Програмата Пловдив Инфо, Канал М – Раковски, Телевизия Хоби, Български Фактор (http://www.factor-news.net/) и Туристически информационен център – гр. Пловдив. Наградите за фотоконкурса “Белият щъркел” бяха осигурени от ПП “Герб” . Изказваме благодарности на партньорите ,осигурили хостингa и администрацията на уебсайта на фестивала, както и на домакините при влажна зона “Кисимови дупки” – с.Белозем.

Източник – Зелени Балкани