Два гепарда, „наети“ да пазят авиобаза в ЮАР

Два гепарда, „наети“ да пазят авиобаза в ЮАР (Република Южна Африка), нападнаха служител на военновъздушните сили на страната, съобщи ABC News.

Два гепарда, „наети“ да пазят авиобаза в ЮАР

Бозайниците, хранени от военните, били взети в базата като част от програма за естествена защита от животни, които могат да прекрачат загражденията.

В крайна сметка обаче летците си вкарали автогол, след като животните нападнали служител, за щастие отървал се без сериозни наранявания.

Базата в северната част на африканската страна е заобиколена от природни резервати и често се случва някой да се „промъкне“ до самолетите. Това може да създаде много неприятности на ВВС.

Програмата за естествена защита стартира през 1990 година. Гепардите служат на военните, за да пазят от зайци, птици и други животни, които представляват опасност за пилотите.

След като гепардите изпълнят дълга си, след две години се връщат отново в дивата природа. Използването на животни за военни цели не е прецедент. В Мозамбик военните използват плъхове, за да надушат недетонирани мини от гражданската война.

Южна Африка

Източник: fakti.bg