Австралийска хрътка

Стандарт на породата

Тегло: до 36 кг, височина в холката от 68 до 76 см.

Цвят: могат да бъдат всякакви, предимно бял.

Козина: късокосмести

Достойнства: неуморна, твърд ловец. Склонна към агресия.

Тази порода е била въведена при чифтосването на дирхаунд с грейхаунд специално за лов на кенгура, които нанасяли големи вреди на замеделските земи на австралийските фермери и създавали много неприятности. Хората се нуждаели от куче, което би било по- силно, хитро и бързо от вредителите.

Австралийската хрътка е взела най-добрите качества от своите двама предци: бързи, силни, находчиви кучета със здраво телосложение, прекрасен нюх и зрение, безстрашно преследвали скачащите кенгура, които по време на ловуване са неуправляеми.
Ако кенгурата не можели да се измъкнат с плуване или да избягат, те преминавали към агресивно настъпление: заставали в “поза” и започвали да се бият така, че със своите мощни задни крака и опашка можели да убият противника си.

Сега, разбира се това е забранено, защото кенгурата в Австралия са защитени от закона, за това кенгуровите кучета се срещат много рядко, само в отделни краища на Австралия, и се използват за лов, както преди, но само за малък дивеч.

Видове, стандарти и разновидности

Австралийската хрътка до сега не е призната в Международната киноложка федерация (FCI) поради своята агресивност и малък брой(въпреки,че тя не е претендирала до сега за “порода”). Специалистите предполагат, че тази порода е застрашена от изчезване.

Австралийската хрътка е голямо ловно куче, със здраво мускулесто телосложение, външно прилича на английски грейхаунд. Има дълга тясна глава с тънки, обърнати по врата уши, тъмни бадемови очи, твърда гъста козина, основно с бял цвят, въпреки че се допускат разнообразни оттенъци, срещат се и кучета с изключително черни цветове. Височината на холката достига от 68 до 76 см, тегло до 6 кг.

Особености на отглеждане, грижи, здраве

Тъй като австралийската хрътка е била въведена изключително за лов на кенгура, което сега е забранено, сега тази порода е много малобройна и непопулярна.

Не се препоръчва да се отглеждат за домашни любимци, особено ако имате малки деца. Тези кучета са много предани на стопанина си, но са много агресивни и безжалостни, тяхната преданост не се разпространява и на останалите членове на семейството. Дори ако се използват за лов, те се отглеждат само във воалиери.

Здравето на австралийската хрътка е добро. Тъй като са много активни и бодри, не са подложени на някакви заболявания. Възможно е това да се дължи на това, че техния брой е много малък, за да се определи кръга на заболяванията, характерни за тази порода.

Избор на кученце

Австралийската хрътка е много агресивно животно, за това тя никога не е била и няма да бъде мил семеен любимец. Дори кученцата от тази порода се отличават с агресивност още от първите дни на живота си. За това, ако имате други животни или деца, не ви препоръчваме да изберете австралийска хрътка.

Източник – animal.ru / Превод meri