Американците впрягат охлюви и други гадинки в разузнаването

Това не е фантастика, а реален експеримент на американски и израелски учени, целящи използването на подобни твари с разузнавателна цел при бъдещи военни конфликти, пише вестник “Кориере дела Сера”.Т айната за превръщането им в шпиони се крие в биологичното устройстово на безгръбначните. Всеки охлюв има в себе си плетеница от много тънки електроди, приличащи на листове от въглеродни нанотръбички. Именно благодарение на тези електроди охлювите, бръмбарите и много други насекоми могат да бъдат използвани за подобни военни цели.

При провеждането на експериментите, изследователите са открили, че с помощта на своите електроди, използващи глюкозата, която се съдържа в хемолимфата на безгръбначното, може да се генерира енергия, необходима за дългосрочна и автономна работа на миниатюрни камери или сензори за видео наблюдение. Засега количеството тази енергия е подобна на получената от батерия тип ААА, но учените смятат, че този показател може да бъде подобрен. Насекоми и други малки създания биха могли да бъдат свързани с видео камери, акустични или газови сензори, системи за наблюдение, устройства за рапознаване и всякакви други електронни системи.

Освен за военни мисии, те биха могли да бъдат използвани и за друга цели, обясняват изследователите от университета в Беер-Шева ангажирани с този проект. Например да проучат мястото на катастрофи или за търсене на хора под развалините след земетресение или други бедствия. Учените се занимават с тази идея от години, като финансирането се осъщесвява основно от военните отдели. Основната цел е да се използват насекоми, мекотели и дори гъби за разузнавателни, за да се намали опасността за живота на военнослужещи и цивилни при подобни мисии.

  • Източник – dartsnews.bg