Балинезийска котка

Към полудългокосместите котки фелинолозите класифицират и представителите на породата балинезе. Въпреки, че първите балинезийски котки имали по -дълга гладка козина от днешните екземпляри, многократното им кръстосване със сиамски котки през годините довело до намаляване на дължината на техния косъм. Фактически, при днешната балинезийска котка само няколкото по – дълги снопчета от косменото покритие на корема и сравнително немного пищната опашка показват, че това не е сиамска котка…

– И наистина -окраската на котката балинезе е сиамски тип, но косменото покритие е характерно полудълго и изключително меко. А тялото на тези котки е издължено, крайниците са дълги, а главата е с клиновидна форма, както и при сиамската порода. Балинезийската котка е истинско въплащение на природната грация – със своя царствен аристократичен вид и ефектна бледа и пухена (като у хермелина) космена покривка, тази чаровница е направо копие на сиамската котка. Представителите на породата се наричат балинезе (балинезийски), защото техните грациозни движения напомняли на първите им стопани легендарните танцьори от остров Бали.

– Балинезийската котка представлява смекчен вариант на сиамската котка умно животно, чиито глас не е особено силен. Котките от тази порода не обичат самотата и може да започнат да палуват на поразия, ако им стане много скучно. Познавачите твърдят, че е най – добре да се отглеждат две котки от балинезийската порода. Нейните представители наистина предпочитат обществото на околните, както и умереният климат.

МАЛКО ИСТОРИЯ –  През 40 -те години на XX век доста притежатели на сиамски котки се опитали да селекционират дългокосместа сиамка чрез кръстосване с турска ангора. Имало известни резултати от тази дейност, но в котилата се раждали предимно късокосмести котета и ентусиастите прекратили своите опити. След известно време обаче станало ясно, че след кръстоска между въпросните котета, получени от тази селекция (които се оказали носители на рецесивен дългокосмест ген), на бял свят наистина се появява сиамска котка с доста дълга космена покривка. Една от първите котки от тази новосъздадена разновидност получила романтичното название -балинезе – а породата получила право на участие на фелиноложките изложби през 1963г в САЩ.

ВАРИАНТИ    -Основната окраска на котката балинезе е тип калър пойнт в повечето негови нюанси: сийл пойнт (тюленовокафява), блу пойнт (синя), лила пойнт, шоколад пойнт, ред пойнт (червена), торти пойнт (ивичеста комбинация от костенуркова окраска и бял цвят) и линкс пойнт. Американската асоциация на любителите на котки отнася последните три разновидности към яванската порода котки, но всички останали тя определя като представители на балинезийската порода.

КРАТКО ОПИСАНИЕ -Котката балинезе има стройно, тръбовидно тяло със силна мускулатура и изящен скелет с ниски рамена и бедра, които продължават финия контур на тялото. Лекото тяло е копие на тялото на сиамската котка, като се изключи косменото покритие. Коремът на котките от тази порода трябва да е стегнат, без признаци на пълнота или изпосталяване. Удължената глава има клиновидна форма и се стеснява надолу. Носът също е удължен и прав, с незабележим преход (стоп) към челото. Носната гъба съответства по цвят на окраската на косменото покритие. Клиновидната муцуна има фини черти, а подбрадието и челюстите са развити достатъчно, като не са силно изразени. Шията на балинезийската котка е удължена и изящна, а очите са наситено сини на цвят и имат бадемовидна форма, като са поставени леко косо по отношение на носа. Ушите на тази азиатска красавица са впечатляващо големи и широки в основата, а краищата им са заострени.

– Крайниците на котката балинезе са стройни и издължени и завършват с изящни овални лапи, като цветът на възглавничките им хармонира с цвета на общата окраска. Опашката е дълга и тънка -тя постепенно изтънява и се заостря, но косъмчетата в края често образуват странната форма на перо. Споменахме, че котката се причислява към полудългокосместите породи, защото косменото й покритие е със средна дължина, но понякога то е доста дълго в долната част на корема, около шията и опашката. Космената покривка е тънка и копринена, без пухест подкосъм. Именно по тази причина тя не се заплита и грижите за нея не са много – за красивия външен вид на балинезе е достатъчно периодичното разчесване с гребен и четка.

Източник – списание “Обичам те, животно”