Банда отвлича породисти кучета и ги пласира зад граница

Screen Shot 2015-06-03 at 12.05.47
За отвлечената Мая се предлага възнагражднение

В Хасково съществува организиран канал за кражба на скъпи породи кучета и пласирането им зад граница. В това са убедени собственици на редица откраднати домашни любимци, до едно от ценни породи, за които може да се вземат много пари.

Последния случай е с джак ръсела на Весела Атанасова, насилствено отнет от сина й по време на разходка пред два дни на парк Ямача. Грабежът е станал някъде около 17.30 часа на Младежки хълм, непосредствено до монумента Света Богородица. Група от 6-ма младежи са нападнали стопанинът на 1-годишната Мая и са започнали да го налагат. 25-годишния мъж обаче защитавал със зъби и нокти любимеца си, но капитулирал едва когато го заплашили с нож. Нападателите издърпали каишката на животното, грабнали го на ръце и отпрашили в неизвестна посока. Въпреки наличието на много хора зад паметника никой не е помогнал, отчасти респектиран от многобройната група похитители.

Ограбения собственик незабавно подал сигнал до полицията, която незабавно се отзовала. Всичко обаче завършва по обичайния за кражбите начин-с подаване на писмена жалба и даване на дълги и пак писмени обяснения. Собствениците нямат никаква гаранция, че тяхната любима Мая ще бъде намерена. „Породата джак ръсел териер върви по 2 хиляди лева за животно в Турция.

“Със сигурност знам, че ги пласират там, защото са ме предупреждавали“, разказа Весела. От колеги кучкари разбрала, че и други ставали жертви на отвличане на породисти кучета, като напоследък модата била именно джак ръселите. Само преди два дни, този път 4-ма нападатели са атакували мъж около стадиона на Ямача и след прилагане на сила са отскубнали от ръцете му животно от същата порода.

Другото разклонение на канала било към Гърция, където цената на ръселите била още по-голяма. Откраднатите животни били ползвани за разплод, затова се ценели повече женските.

„В случая Мая няма да им свърши никаква работа, защото преди 2 месеца я кастрирахме и чипирахме“, обясни Весела, за която това е още един повод за паника – домашният любимец може да се окаже безполезен и убит или в най-добрия случай захвърлен на непознато място. А то било със статут на член от семейството.

Откраднатите кучета се изнасят в опиянено състояние, обясниха кучкари, сблъсквали се с тази практика. Добрата новина, ако в случая можело да има добра, е, че за похитените се грижат внимателно и не ги бият или превъзпитават, защото това автоматично сваля от цената и дори може да последва отказ от покупка. От друга страна обаче те не трябва да бъдат агресивни и силни. Преди модата била да се задигат ретривъри или хъскита, но, първо че цената им паднала ,и, второ, кучетата от тези породи са силни и много привързани към стопаните си. Въпреки това имало специалисти, които могат да задигнат дори мастиф и дог и безпроблемно да го трафикират зад граница, предупреждават кучкарите и препоръчват стопаните да се оглеждат на четири очи особено по време на разходки в гористи паркове. По неофициална информация бизнесът с породисти кучета ставал много доходоносен в Хасково където всеки трети имал домашен любимец. Някои от високоценени породи.

Собствениците на открадната Мая умоляват всеки който я види, в случай че животното успее да избяга или бъде изхвърлено от похитителите, да позвъни на посочения на снимката телефон. Стопаните обещават парично възнаграждение.

Източник haskovo.net