Глътка свобода за бездомен приятел подаряват в приют

Любители на животните смениха обиколките из моловете с грижа за бездомни кучета. Приют за четириноги в близост до столицата организира забавления на воля за бездомните си обитатели през уикендите, а доброволци решиха да прекарат и Деня влюбените в компанията на чаровните животинки. Това разказаха за „Новинар“ очаровани от идеята посетители на „Фермата“.

Глътка свобода за бездомен приятел подаряват в приют

Доброволците имат възможност да посетят кучетата през почивните дни и да се поразходят заедно с тях. Приютът се обитава временно от 200 четириноги, а вече над 2000 са хората, възхитени от идеята да подарят минутки приятелство на намерилите подслон бездомни животинки.

Екипът на приюта ежедневно се грижи за здравето и ваксинациите на малките въртиопашковци, те са обезпаразитени и се гледат добре, коментираха доброволци.

Според думите на посетители четириногите се радват на разходки и в студ, и в пек, като най-любимите им занимания са тичане на воля, както и получаването на куп милувки от най-малките ентусиасти.

„Впечатление ми прави, че ходят много млади хора и ученици, което значи, че са настроени да помагат и да се радват на животните. Кучетата много обичат тези разходки и са много щастливи, когато ги посещаваме“, коментира редовен доброволец в приюта.

На разходка с бездомен приятел се радват и малчугани, придружени от родителите си. Според майките и татковците посещението в приюта учи рожбите им на добродетели. Така нагледно им показват какви са предимствата да си благодетел и ги възпитават в принципите на доброволчеството.

За посещение в приюта не е необходима предварителна заявка, а през уикендите Старши доброволци разказват на участниците за особеностите при разходката на бездомно куче.

Някои от пухкавите обитатели таят много насъбрана сила и са малко по-енергични от другите, тичат и скачат, радвайки се на истинска трева под крачетата си.

Има и свенливи четириноги. Именно те имат нужда от повече внимание, за да се отпуснат и насладят на безгрижно тичане сред природата, казаха още ентусиастите.

Радостните разходки се организират по-масово през уикендите на месеца, но и през седмицата има възможност за посещение и малко игра с кучетата.

Събота и неделя обаче са най-предпочитаното време за организиране на разходките. Участниците в разходките правят дори организации в социалните мрежи с цел да си поделят свободните местата в автомобили. Начинанието започва около 11 часа и продължава до късния следобед.

За доброволците има условия. Дрехите, с които са облечени за съботно-неделната разходка, не трябва да са висша мода, тъй като ще се наложи да се изпоцапат в процеса на игра, а най-отговорната им задача е да носят много добро настроение.
До „Фермата” може да се пътува както с автомобил, така и с градски транспорт, като крайната дестинация е спирка „Ханчето”.

Справка с данни от сайта на приюта сочи, че откакто през 2014 г. отваря врати, 3943 животинки вече имат намерен уютен дом, а безплатно кастрирани са 7835 четириноги.

„Ходим редовно, защото обичаме кучетата. Казва се, че те са най-добрият приятел на човека, пък и предпочитаме една разходка с животните, отколкото безцелно обикаляне по моловете”, разказаха доброволци.

Източник: novinar.bg