Масово избиват бездомни кучета в Южна Индия

Масово избиват бездомни кучета в Южна Индия
Масово избиват бездомни кучета в Южна Индия

В Южна Индия се наблюдава огромно увеличение на броя бездомни кучета, скитащи се по улиците. Много от кучетата са нападали хора, предизвиквайки подобна реакция от хората към тях.

Проблемът с бездомните кучета е толкова тежък, че повечето селяни всъщност одобряват тяхното умъртвяване, съобщава Би Би Си.

За разлика от избиването на кучета в страни като Китай, където биват убивани като част от празничен ритуал за месото им, убийството на каквото и да е животно в Индия е против естеството на най-преобладаващата религия в страната – индуизма.

В Ковалам, град близо до Ченай в Тамил Наду, ръководителя на селския съвет твърди, че е издал заповед за убийството на бездомни кучета в района. В резултат на това бе убито и домашно куче, което причини мъка на собствениците му. Смята се, че до момента 15 кучета са били застреляни в района, а труповете им са били изхвърлени в морето.

Научавайки за убийствата извършвани в Ковалам, групата за хуманно отношение към животните „Син кръст” веднага повдигнала дело срещу ръководителя на съвета и мъжът, за който се смята, че е извършил убийствата.

Делото, обаче, може да бъде отхвърлено, благодарение на около 200 селяни, които се появиха пред полицейското управление с искания делото да се прекрати. Те казаха, че правителството не е успяло да се вслуша в техните жалби и затова са взели нещата в свои ръце и са настояли кучетата да бъдат застрелвани.

Властите са на страната на селяните по темата с бездомните кучета. Имат статистика, която доказва потенциала за нанасяне на вреда от тези кучета. Миналата година само в Тамил Наду, 100 000 жители са били ухапвани от бездомни кучета. Тази година над 60 000 души вече са пострадали от кучета.

Доброволец от „Син кръст” разбира загрижеността на хората за увеличаващия се брой бездомни кучета, но отбеляза, че купищата боклуци в района са виновни за това.

„Големите количества боклук дават на кучетата изобилие от храна, поради което те се размножават толкова бързо”, сподели Доун Уилямс.

За да се пребори с проблема, правителството обяви, че ще създаде 500 стерилизациони центрове в държавата.

В област Керала Канур, след като няколко селяни бяха ухапани от бездомни кучета, жителите наели кучкари, които според сведенията са убили 40 кучета, инжектирайки им калиев цианид. Властите отхвърлиха твърдението на активистите за правата на животнтие, че са имали роля в убийствата.

Общият брой на населението в област Канур е приблизително 39 000. Популацията на бездомните кучета е 4000, според местния ръководител на селския съвет – Н. Рамакришнан. „Селяните реагираха след като осем ученици, всички под 12 годишна възраст, бяха нападнати”, заяви той.

В Керала, почти една трета от единия милион кучета в областта са бездомни. От 23 000-те души, които са били ухапани през 2014 г., приблизително половината са се заразили с бяс, заболяване, което обикновено е фатално.

Понеже бяса обикновено не бива лекуван правилно, вероятността за преборване с него не е много висока. Световната здравна организация има за цел да премахне болестта от Югоизточна Азия до 2020 г., цел, която според експертите не е правдоподобна, освен ако не се приложат същите усилия, каквито бяха нужни за премахването на детския паралич през 2014 г., съобщава „Куарц Индия”.

За да спрат увеличаващата се популация от бездомни кучета, местните власти твърдят, че 50 отряда ще бъдат изпратени за стерилизирането на бездомните кучета през следващите 3 години.

Дали регионалните служители ще получат законно разрешение да разрешават убийството на кучетата, които са „напаст” ще се решава от Върховния съд на Индия този месец, според „NDTV”.

Подобно на всички спорни въпроси в наши дни, убиването на бездомни кучета доведе до създаването на кампания в социалните мрежи „Бойкот на Керала”.

Кампанията е насочена към слабото място на местността – туризма. Показваща обезпокоителна снимка на избити кучета, публикация гласи: „Елате в Керала и вижте как се отнасят към най-добрият приятел на човека”.

Но отделът по туризъм не изглежда притеснен.

„Туристическия сезон тепърва предстои, но забелязваме увеличение на посещенията в сравнение с миналата година, дори и по време на мусоните”, заяви пред Би Би Си Анил Кумар, министър на туризма. „Не мисля, че изолирани кампании ще имат ефект върху туристите.” Той добави: „Ние сме страна, която е приятелски настроена към животните с хора, които обичат домашните животни”.

Макар че най-яростната опозиция на убийствата е в Индия, тя не е успяла да остане незабелязана от света.

  • Според „Таймс оф Индия”, протести срещу избиването на кучета в Керала са се провели в множество градове в Индия и света, включително Лондон, Чикаго, Хюстън, Ню Йорк, Берлин и Париж.

На демонстрациите в Мумбай, група за правата на животните подчерта, че причина за протестите не са само убийствата на няколко кучета, а избиването на общо 400 000 скитащи животни в три области на Керала.

Източник: fbr.bg