Биоземеделието ще бъде акцент на изложение…

Берлин. Министърът на земеделието храните д-р Мирослав Найденов ще открие българския щанд на световното изложение за продукти на хранителната промишленост, земеделието, горското стопанство и градинарството – „Зелена седмица 2012”, което ще отвори врати за посетители от 20 до 29 януари в Берлин, Германия. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Българското участие на този престижен форум вече е традиция. Родното земеделско производство ще бъде представено пред над 900 хил. аудитория от Германия и целия свят. Акцентът на българското участие на настоящото издание на Зелената седмица за първи път е поставен върху био-производството и био-продуктите. Организатор на българското участие е Министерството на земеделието и храните.

Различни видове биопродукти – мед, орехови и кайсиеви ядки ще предостави фирмата „Герада-ГМ” ООД. Тя притежава богат набор от сертификати, съгласно стандартите за производство и качество на био-продуктите в Европейския Съюз, САЩ и Швейцария. За контрола върху качеството на продукцията се грижат Министерството на земеделието и храните, ДВСК и „Лакон Институт”- Германия.
В био-секцията на българския щанд посетителите ще могат да запознаят и с продуктите на следните фирми:

Хармоника ( Био България) – млечни продукти;
Ира Еко – билки и подправки;
Гимел- био-зеленчуци – домати и краставици;
Крисмар – билки

Музикален домакин на българския щанд е ансамбъл „Чинари”, който ще донесе в Берлин още една частица от богатството и красотата на българската земя и традиции.

Други фирми – участници на българския щанд.

С всяка изминала година българските вина получават признание сред все по-широк кръг потребители както у нас, така и по света. Тази година родното винопроизводство ще бъде представено от марките: Мидалидаре Естейт /Midalidare Estate/, Лайт Касъл /Light Castle/ и Катаржина Естейт /Katarzyna Estate/.

Останалите изложители са:
Фирма Жоси ООД е създадена през 1995 година. Основната дейност е млекопреработване, млекопроизводство и търговия. Производствените мощности са съсредоточени в град Дулово област Силистренска– екологично чист район.
„Жоси” предлага над десет вида млечни продукти: Бяло саламурено сирене, кашкавал, топени и топенопушени сирена, свежи и пастьоризирани млечни продукти. Печели златни медали за Топено пушено сирене и Пушен кашкавал.

Фирмата BeBuNet GmbH. е основана 1998 година с целта да представи български кулинарни специалитети на немския пазар и да задълбочи бизнес контактите между български и германски търговски партньори. В последните години фирмата се е специализирала в търговията с млечни продукти, като търгува с цялата гама български сирена и кашкавали.

Месопреработвателна компания Тандем – В ООД е създадена през 1993 г. Произвежда артикули в следните групи месни продукти и деликатеси: сурови продукти, малотрайни колбаси, пушени деликатеси, печени деликатеси, шунки, трайни колбаси, сурово-сушени колбаси и деликатеси, пастети. Портфолиото на „Тандем” включва традиционни български сурово-сушени колбаси и деликатеси. Те се отличават със специфични за региона вкусови качества.
Свидетелство за високото качество на продуктите с марка „Тандем” е титлата “Superbrand” за 2006-2007 и 2009-2010 г. В началото на 2008 г. „Тандем” покрива на 100% високото ниво Международния стандарт за храните IFS. Всяка година предприятието преминава одит за повторно покриване на стандарта. „Тандем” осъществява експорт в Германия, Испания, Кипър, Гърция и Белгия.

Селекция от натурални и био- сушени плодове ще изложи фирма Серена ЕООД. Сушените череши, арония, сливи и шипки на Серена не съдържат ГМО, подсладители, консерванти и аромати. Те са произведени само от прясна суровина и чрез индиректен процес на сушене.
Медът и пчелните продукти – една от визитните картички на българското селскостопанско производство.

„Родопика селект” се представя за първи път на „Зелена седмица” в Берлин. Това е сдружение с нестопанска цел, популяризиращо българските пчелни продукти в страната и Европа. Провежда образователни кампании за увеличаване познаваемостта и полезните свойства на пчелните продукти. Организира проучвания и изследвания на пазара на пчелни продукти. Сдружението е активен участник в комуникацията между производители и държавни регулаторни органи.
Един от традиционните участници, е „Зорница Къмпани” ЕООД.
Фирмата произвежда и предлага натурални продукти от Българската Розова Долина като: Коледни ароматни свещи ароматизирани с етерични масла, украсени с сухи цветове, соли за вана, соли за баня с етрични масла на роза, лавандула, мента, хвойна, градински чай, натурални глицеринови сапуни, антицелулитен сапун, ароматизатори за дрехи, натурална козметика, етерични масла за ароматерапия, розова вода , богата и разнообразна розова SPA серия, дневен крем за лице, шампоан и душ гел роза с витамин А и В и натурална розова вода.

В ресторанта на българския щанд посетителите ще могат да дегустират най-вкусните специалитети от националната кухня, както и от някои от био-продуктите на фирмите участници. Компаниите, чиито продукти ще могат да се дегустират в българския ресторант са на месни и млечни продукти на „Маджаров”, млечни продукти на „Бор Чвор”, лютеницата на „Консерв Инвест” ООД и на други.

Източник: focus-news.net