Бордът на директорите на веригата за магазини за домашни любимци PetSmart

Бордът на директорите на веригата за магазини за домашни любимци PetSmart
Бордът на директорите на веригата за магазини за домашни любимци PetSmart

Бордът на директорите на веригата за магазини за домашни любимци PetSmart одобри споразумението за продажбата на компанията на консорциум от дялови инвеститори начело с BC Partners за 8.7 млрд. долара. Това е най-голямата ливъридж сделка (инвестициите със заемни средства, т.нар. leverage) на годината, пише Reuters.

Консултанти на PetSmart са JPMorgan Securities и Watchell, Lipton & Katz, а Citigroup, Nomura, Jefferies, Barclays и Deutsche Bank обявиха готовност да финансират придобиването.

Пресметнат риск

Тя се случва в момент, в който ръстът на финансовите пазари прави компаниите за дялово инвестиране по-предпазливи при придобиването на дружества. Причината е, че те се опасяват, че пазарната оценка може да бъде по-висока от действителната. Сделката за PetSmart показва как инвеститорите активисти имат потенциала да накарат ръководството на корпорациите да проучат подобни предложения и да приемат цена, която да позволи придобиване чрез ливъридж сделка.

Инвеститорът във веригата магазини за домашни любимци Jana Partners предложи осъществяването на подобна транзакция, след като придоби 9.9% дял в компанията през юли. От PetSmart обявиха, че BC Partners, както и някои от нейните акционери, които включват La Caisse de dépôt et placement du Québec и StepStone, са подписали споразумение да купят дружеството за 83 долара за акция. Longview Asset Management, които разполагаха с 9% във веригата магазини, също се включва в сделката. Jana Partners плати по-малко от 55 долара за акция през юли.

Цената, която акционерите и инвеститорите са предложили на PetSmart, е с 39% премия спрямо стойността на книжата от 59.81 долара за брой на 2 юли, ден преди Jana Partners да обявяват своя дял и потенциалната възможност за придобиване. Акциите на PetSmart приключиха търговията в петък при цена от 77.67 долара за брой.

Възможностите

Базираната във Финикс компания разполага с 54 хил. служители и 1387 магазина, които продават различни артикули за домашни любимци. PetSmart обяви през август, че разглежда възможността да продаде компанията. Тя е изправена пред нарастващ натиск от инвеститорите заради силната конкуренция от големите вериги магазини като Wal-Mart и интернет гиганта Amazon, които притискат продажбите на специализираните обекти.

Миналия месец PetSmart обяви слабо тримесечие с нетна печалба от 92.2 млн. долара, като нетните продажби са се увеличили с 2.6% до 1.7 млрд. долара.

Интерес към компанията бяха изявили редица финансови инвеститори, като KKR&Co и Clayton, Dubilier & Rice също обединиха усилия да наддават за потенциално придобиване.

Източник: capital.bg