…след като бракониерите са убили повече екземпляри, отколкото са били родени…

...след като бракониерите са убили повече екземпляри, отколкото са били родени...
…след като бракониерите са убили повече екземпляри, отколкото са били родени…

Десет носорози бяха пуснати на свобода в северната част на Ботсвана, след дълго пътуване, което изискваше товарен самолет, кран, десетки войници и шест седмици карантина, информира “Нешънъл Джиографик”.

Животните са били уловени в препълнен парк в Южна Африка и са били преместени миналата седмица на неназовано място, в резерват с малка популация на носорози в Ботсвана, който е добре защитен от бракониери.

Проектът за преместването, наречен Носорози без граници, има за цел да премести 100 носорози до следващата година, което е най-големият опит за транспортиране на носорози по въздух в историята.

Първите десет бяха пуснати на 28 април, когато Ил 76, който превозва носорозите, каца на международното летище в Ботсвана. Това е най-големият самолет, който се е приземявал на това летище, споделя един от ръководителите на проекта Дерек Жубер.

Това беше много голям успех и ние всички изпаднахме в еуфория от невероятното преживяване“, сподели Бевърли Жубер, друг от ръководителите на проекта. Семейство Жубер са изследователи на “Нешънъл Джиографик”, които правят филми за дивата природа, базирани в делтата на Окаванго в Ботсвана.

Дерек Жубер казва, че този проект е необходим, тъй като миналата година е била повратна точка за носорозите, след като бракониерите са убили повече екземпляри, отколкото са били родени в дивата природа.

Около 4-5 хил. черни и 20 хил. бели носорози са останали в Африка, а на всеки 7,5 часа бракониери убиват по един носорог. Роговете им биват отсечени и се продават на висока цена на черния пазар в Киай и Виетнам за медицински цели, които учените казват, че не водят до излекуване.

Да бъдат закарани носорози от летището на Ботсвана до делтата на Окаванго не е лесна задача. Вече качени в специални сандъци, носорозите са натоварени на камиони и ескортирани от 60 войници, които да се справят с евентуалната поява на бракониери.

По пътя възниква проблем с един от камионите и два тона носорози трябва да бъдат преместени в друг камион. Това се случва с помощта на кран. Конвоят трябва да премине няколко реки, а в същото време хеликоптер е изпратен напред по пътя, за да следи за бракониери. Жегата е безмилостна, 32 градуса по Целзий, което означава, че екипът трябва да се погрижи животните да не прегреят.

По залез слънце животните са пуснати в новите им домове, по-малко от 24 часа след старта на пътуването им от неназована точка в Южна Африка. Там носорозите са наблюдавани за различни болести в продължение на шест седмици и са били снабдени с микрочипове, за да се следи местоположението им. Но под зоркия поглед на армията на Ботсвана, носорозите вече тичат на свобода.

Процесът по преместване на носорози е много скъпо начинание – около 45 хил. долара на екземпляр, но Носорози без граници събира стотици хиляди долари от дарители и скоро ще премести още животни.

Крайната цел е удвояване на популацията носорога в дивата природа в Ботсвана, която сега възлиза на 77-100 екземпляра.

Източник: “Нешънъл Джиографик” и vesti.bg