Бракониери са избили половината слонове в Танзания

readers-elephants_2388649k

Бракониери и контрабандисти са избили заради бивните най-малко 50% от слоновете в Мозамбик през последните 5 години. В момента популацията наброява само 10 000 животни, съобщава американската организация за защита на животните Wildlife Conservation Society.

В северната част на страната данните са още по-ужасяващи – унищожени са 95% от слоновете, предава руската служба на Би Би Си. Контрабандистите изнасят слоновата кост в Азия, основно в Китай, където я използват за бижута и статуетки, както и в алтернативната медицина.

Защитниците на животните започнаха кампания “96 слона” – толкова са животните, които умират всеки ден в Африка, убити от бракониери. Лице на кампанията е известният музикант Били Джоел.

Wildlife Conservation Society обръща специално внимание на резервата Няса, в сверен Мозамбик, където някога са живели 15 000 слона. Всяка година там избиват по 1000 животни. Въпреки че територията на резервата е сравнима по големина с Норвегия, за патрула и опазването на животните отговарят само 40 души.

В друга африканска страна – Танзания, са намерили решение как да опазят слоновете, съобщава Евронюз. В Националния парк там вече използват дронове, за да охраняват стадата.

Бракониерите често използват огнестрелно оръжие или отровни стрели, които причиняват бавна и мъчителна смърт на слоновете.

Миналата година изследователи съобщиха, че от 2010 г. насам в Африка бракониерите са изтребили около 35 000 слона. А за последните 10 години в страните от Централна Африка популацията е намаляла с 60% по данни, цитирани от Би Би Си.

Вижте клипа на кампанията “96 слона”.

Източник manager.bg