Братството на котките във Владивосток

В края на септември Владивосток мащабно отпразнува Деня на тигъра. На тържеството присъстваха не само жителите на града. Братството на котките на церемонията беше представено от служителите на националния парк “Страната на леопарда”, където една до друга живеят две редки котки на планетата – амурският тигър и далекоизточният леопард.

Братството на котките във Владивосток
Братството на котките във Владивосток

Вчера на жителите на града бяха поздравени от президента Владимир Путин, който отбеляза, че “това е най-яркият екологичен празник на Русия.” Амурският тигър е символ на Приморието и неговата столица. Най-голямата котка на планетата, чийто ареал на обитание обхваща този регион, се е превърнала в неразделна част от местната култура, още от момента на усвояване на тези земи от първите заселници. Изображение на тигър има на герба на Приморския край, скулптури на господаря на тайгата могат да се видят в целия Владивосток, както и многобройни тигрови муцуни на емблемите на спортните клубове и по колите.

На централния площад на Владивосток от ранно утро до късна вечер за гостите беше открит павилионът “Земята на леопарда.” Неговите служители участват в тигровите чествания от първия ден на образуването на националния парк през 2012 година. В защитената територия живеят малко повече от 20 редки тигъра, при това те съжителстват с друго животно от Червената книга – далекоизточния леопард. Освен това, тук добре се чувстват и по-малките диви котки – рисът и далекоизточната горска котка, разказва заместник-директорът на националния парк “Страната на леопарда” Елена Салманова:

  • Фактът, че на нашата територия едновременно съжителстват две големи котки и за първи път е забелязан рис, който доскоро не беше характерен за националния парк “Страната на леопарда”, показва, че храната е достатъчно за всички обитатели. Затова новото мото на националния парк е “Братството на котките”, тоест запазването на всички котки едновременно.

В името на това братство в своя павилион служителите “Земята на леопарда” предлагаха на посетителите малко да разредят тигровата тема и да станат за известно време леопарди, като си сложат на лицата съответния грим. В павилиона работеше и атракционът “Фотокапан”, където всеки може да се почувства като див звяр, попаднал в обектива на фотокапана. Повече от сто такива скрити камери са монтирани в горите на Приморието за наблюдение на животните. За тези, които искаха да проверят своите знания за най-редките котки в Приморие, доброволците бяха подготвили викторина. За правилни отговори, участниците получаваха сувенири за спомен. И все пак главните подаръци на празника бяха не наградите, а доброто настроение и чувството за единство в опазването на уникалните котки.

Източник: bulgarian.ruvr.ru