Бум на бездомни котки в София

Бум на бездомни котки в София
Бум на бездомни котки в София

Популацията на бездомни котки в столицата се увеличава през последните години, според данни на неправителствени организации. Все още обаче няма точна статистика за броя им.

  • Причина за разрастващата се популация на котките е овладяването на броя на безстопанствените кучета.

“От един и същи хранитевлен ресурс се възползват както бездомни кучета, така и бездомни котки, следователно с намаляване на популацията на кучета, да се увеличи популацията на котки”, каза д-р Марина Иванова – Фондация „Четири лапи”.

На територията на цяла София обаче няма приют за котки. Поради факта, че няма къде да бъдат прибрани, единственото решение за ограничаване на броя им по улиците е те да бъдат кастрирани. От 2011-та година фондация „Четири лапи“ извършва тази процедура безплатно в клиниката си в Банкя, която е факт със съдействието на Столичната община. Досега там са обработени близо 8000 животни.

“Столичната община да започне масова кастрация на бездомни котки и да обърне внимание откъде идва хранителния ресурс – това е проблем, който най-често идва от проблемите със сметосъбирането и извозването и от това, че кофите винаги са отворени”, предупреди д-р Марина Иванова.

ВВсеки може да подаде сигнал за бездомно животно, а ветеринарите от клиниката в Банкя ще го транспортират, кастрират, ваксинират, обезпаразитят и върнат обратно. Такъв е и случаят със самотен мъж, след чиято кончина на улицата остават повече от 10 котки. Служители на МВР подават сигнал за животните и те веднага са прибрани в клиниката.

Тази клиника си я представете, че е за социалнослаби животни, които нямат дом и живеят на улицата”, каза още д-р Марина Иванова – Фондация „Четири лапи”.

Всеки, който желае, може да осинови домашен любимец от клиниката напълно безплатно.

Репортер: Александра Зонкова, Оператор: Явор Калоянчев

Източник – bnt.bg