Българският мед е най-евтин в Европа

Произвеждаме най-евтиния мед в Европа.

В същото време сме на последно място по консумация на сладкия продукт на Стария континент. Това твърдят пчелари, които са изложили продукцията си в един от най-големите търговски центрове във Варна като част от “Дните на медените изкушения”.

Според тях България заема челните редици по брой на пациентите със сърдечносъдови заболявания в Европа. Експертите твърдят, че редовната консумация на мед е чудесно средство за предпазване от инфаркт и инсулт, съобщи БНТ. Българите обаче се сещат за пчелния продукт, едва след като вече са заболели. Пчеларите обясняват, че лечебната доза на меда е един грам мед на един килограм тегло.

Пчеларят на 2011 г. Георги Гочев разясни, че при тегло от 50-60 килограма, трябва да се ядат по 50-60 грама мед дневно. Медът обаче трябва да се консумира като профилактично средство, а не след появата на заболяването, предупреди той. „Това не е магическа пръчка и да мине всичко. Трябва постоянство – и по този начин се инвестира в собственото здраве”, заяви Гочев.

Царят на пчеларите Кирил Киров пък алармира, че в търговската мрежа у нас масово се продава мед менте. „Когато медът се мие по буркана, това показва, че не е чист. Когато отидете в магазина и видите, че една част от меда кристализира, само чистият кристализира, а другата не е – значи това е мед, а останалото монозахариди, глюкози, фруктози”, коментира той.

Експертите посочват, че един от основните проблеми пред сектора е ниската изкупна цена на меда. Себестойността на един буркан висококачествен мед е 5-6 лева. В същото време изкупната му цена от големите фирми е 3,50 лева, оплакват се от бранша. Пчеларите обясниха, че когато имат възможност, те не искат да продават меда на тези цени.

Сред другите проблеми на сектора е високата възраст на пчеларите. Младите хора не искат да се занимават с пчеларство, тъй като не виждат перспектива в занаята.

Източник: novinar.net