Български предприемачи край морето

България може да се отърве от неприятните морски медузи, като дори и спечели пари от това. Оказва се, че на азиатския пазар мекотелите били голям деликатес. Този сегмент от пазара обаче у нас изобщо не е разработен към момента, коментира председателят на асоциацията БГФиш Йордан Господинов.

По думите му друг неразработен сектор е този на бялата мида. На дъното имаме заровено злато, заяви предателят на асоциацията. Той коментира, че страната ни може да си докарва милиони от износ на тази аквакултура в Италия, Испания или Гърция. Важното в случая е морската наука да каже кои са онези методи, с които да може да се добива мидата, без да се вреди на природата. По думите му от Министерството на околната среда и водите са се произнесли положително по отношение на това дали може да се извършва добив на бяла мида у нас. Учените са тези, които да кажат кои са средствата, с които не се уврежда дъното и са приложими за стопанска експлоатация, добави Господинов.

Същото важи и по отношение на рапаните, където местните производители на рибни продукти имат голям интерес. Рапанът, който се добива у нас, е почти 100% за износ, припомни председателят на асоциацията. Той уточни, че страната ни годишно изнася над 100 тона рапани, което носи на икономиката милиони долари. В България в промишлени количества се добиват около 34-35 вида риба и аквакултури, от които половината са черупчести, ориентирани предимно за външния пазар, каза още специалистът.

От научната общност посочиха, че съвсем скоро могат да изненадат бизнеса с реални изследвания, които би трябвало да се реализират през следващата година както върху бялата мида, така и върху рапана.

Българи развъждат калкан във ферми

Български предприемачи готвят проекти за ферми за калкан, разкри още председателят на специализираната асоциация Йордан Господинов. Те ще се финансират със средства по европейските програми. Необходимите суми за изграждането на една ферма за калкан са около 7-8 млн. лв. С толкова пари може да се направи стопанство, в което да се отглеждат поне 350 тона риба на година, и то ще е конкурентно не само на външния, но и на световния пазар, коментира Господинов. По думите му фермите вече е можело да са факт, ако Изпълнителната агенция “Рибарство и аквакултури” беше вдигнала прага на отпусканите средства за този вид дейност, предвидени в оперативната програма за развитие на рибарския сектор.

Източник: varna24.bg