Марта Георгиева: Защо всички бездомни кучета в София не се връщат обратно на улицата след като бъдат кастрирани

35-годишната общинска съветничка разгневена, че се задържат в приютите кастрираните животни

Марта Георгиева: Защо всички бездомни кучета в София не се връщат обратно на улицата след като бъдат кастрирани
Марта Георгиева: Защо всички бездомни кучета в София не се връщат обратно на улицата след като бъдат кастрирани

Приятелката на Радан Кънев, както наричат реформаторката Марта Георгиева, зададе въпрос днес на заседание на Столичния общински съвет защо всички бездомни кучета в София не се връщат обратно на улицата след като бъдат кастрирани, съобщава “България днес”. В специален въпрос на сесията председателката на екокомисията в ДСБ попитала “какво налага задържането на половината от бездомните кучета в общински приюти и не смята ли кметът на София, че това е промяна на методиката “Кастрирай и върни”. От “Екоравновесие” са отговорили, че в приютите остават само болните и стари кучета.

“Щом се залага на приютите, се залага проблемът да бъде продължен, обяснява позицията си пред “България днес” общинарката. Омбудсманът Константин Пенчев също казва, че настаняването в приюти е неуспешен подход. Че ще струва скъпа издръжката и това ражда корупционни практики. И че не може да се гарантира, че ще се хванат всички кучета. Не мога да разбера какъв е зорът да се дават пари за изграждане на огромни приюти, при положение че това е неефективно.”

Експерти са категорични, че подобна позиция би довела да увеличаване на бездомните кучета по улиците на София. Големите организации за закрила на животните като “Четири лапи” са за сега действащата система, която според тях е добра основа, върху която може да се работи.Според фондацията “Четири лапи” в момента има 10130 кучета по улиците на София.

Войната на Марта Георгиева срещу опитите на държавата да изчисти улиците от бездомни животни започна през януари 2015. г. Тогава общинската съветничка заведе пред министерството на земеделието 30 човека. Те протестираха срещу националната програма за овладяване на кучешката популация. Те бяха и против да се поставят чипове на уличните котараци. Семейството на Марта Георгиева е от тези еколози, които смятат, че бездомните кучета трябва да бъдат по улиците.

Марта Георгиева стана известна преди година, когато като кандидат депутат беше арестувана заради надписа “Окупатори” на паметника на съветската армия. Няколко месеца по-късно тя замести в общинския съвет Вили Лилков, който стана депутат.

За Марта Георгиева и съпредседателя на Реформаторския блок Радан Къневсе говори, че били тайна двойка от известно време. Упорито криели връзката си от публичност. Информацията съобщили пред “България Днес” близки на двамата.

“Преди Марта беше редови член на ДСБ в район „Средец“ в столицата. Тогава Радан оглавяваше тази местна структура. След като Кънев се издигна, тя го наследи като лидер на партията в района. Сега не успя да влезе в парламента, но стана общински съветник. Трансформациите следват своя логичен ход. Но двамата са млади, симпатични и борбени, затова ги адмирираме и не мислим нищо лошо. Само можем да се радваме”, обясниха пред вестника общинари и близки до двамата сини.

През 2009 г. Марта координира мажоритарната кампания на Иван Костов. Има дългогодишен опит в природозащитния сектор, включително и в проекти за граждански контрол на Столична община. От 2010 г. е председател на националната комисия на ДСБ по екология.

“Не е вярно, че имаме по-близки отношения. Просто сме съмишленици и сме учили заедно във Френската гимназия в София. Радан е четири години по-голям от мен, не сме били съученици. Свързва ни общата идея и кауза”, обяснява пред “България Днес” общинарката. “Хората винаги говорят. Когато има млади и красиви хора, се говори. Но това е несериозно”, казва още тя.

Източник – 24chasa.bg