“Възмущението ми е по-добро от възмущението ти”

Белият дом съобщи вчера, че ще разгледа петиция с над 100 000 подписа, настояваща за екстрадирането на Уолтър Палмър в Зимбабве, за да бъде съден
Белият дом съобщи вчера, че ще разгледа петиция с над 100 000 подписа, настояваща за екстрадирането на Уолтър Палмър в Зимбабве, за да бъде съден

Настъпи онзи момент, в който светът се умори да слуша за лъва Сесил. Така е, дори да го отричате.

Американският зъболекар, убил хищника преди месец в Зимбабве, е платил за незаконен лов и трябва да бъде екстрадиран в южноафриканската страна, за да бъде съден, заяви зимбабвийският министър на околната среда Опах Мучингури, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция Мучингури нарече 55-годишния Уолтър Палмър “чуждестранен бракониер” и съобщи, че главният прокурор на Зимбабве е започнал процедурата по екстрадирането му от САЩ.

Палмър се разкая, че е убил 13-годишния хищник, любимец на чуждестранните туристи и обект на изследване на университета в Оксфорд. Той обаче заяви, че бил наел професионални водачи и че е имал необходимите разрешителни за лов.

В САЩ убийството предизвика възмущение в социалните мрежи срещу Палмър. Белият дом съобщи вчера, че ще разгледа петиция с над 100 000 подписа, настояваща за екстрадирането му в Зимбабве, за да бъде съден. Американски сенатор вече предлага закон СЕСИЛ против бракониерството.

Зимбабве обяви незабавни ограничения върху лова на едри животни (лъвове, слонове, леопарди), който се забранява в района на резервата за диви животни в Хванге, предаде АФП.

Сесил, звездата на парка Хванге, имаше черна грива и беше оборудван с каишка, предаваща сигнал за местоположението му. Тя му беше поставена в рамките на университетско изследване за продължителността на живот на лъвовете.

Сафаритата в Зимбабве са много ценени от богата чужда клиентела, готова да плати няколко десетки хиляди долара за разрешителни и така да задоволи страстта си. Част от тези средства отиват за защита на природата на страната.

Като за капак, новина, че е убит и братът на лъва Сесил, разбуни световните екозащитници, но бе опровергана. Джерико е добре и броди из резервата и няма признаци нещо да му се е случило.

И тъкмо суматохата утихна и ето, нов бум! Скандал с американски ловец, който не е имал разрешително да ловува и вероятно е убил лъв, разтърси в Зимбабве.

Хидман Сибанда, собственик на агенцията за организиране на сафарита “Ниала Сафарис”, беше арестуван. Арестът е извършен заради американски клиент на агенцията, който през април е убил лъв. Подозира се, че американецът не е имал разрешително за ловуване на лъвове. Правителството на Зимбабве съобщи и името на американеца – Ян Сисмар Сиески, роден в щата Пенсилвания.

По всичко личи, че скандалът “Сесил” има още тайни в ръкава. А редом с него проличаха сериозни проблеми на обществото. И то не само по оста Зимбабве-САЩ. Интернет се превърна в бастион на правосъдието и страшен съд едновременно. И както всеки друг път, перфектната буря е насочена към един-единствен човек. Да го наречем сингулярност във възмущението.

Палмър не само уби лъв. Той прониза добре изглеждащ, обичан и ценен лъв. За да изглеждат нещата още по-зле, лъвът си има човешко име. Женско. Сесил. Трудно бихте могли да се сетите за по-невинно име. Ако се казваше Сатана или Дерек, международната огнена стихия след смъртта му нямаше да е толкова мощна, бъдете сигурни.

Ако зъболекарят Палмър беше обвинен в сексуално насилие и пледираше “невинен” за това, че е убил мечка, щеше да е по-малко мразен. Така щяха да стоят нещата и ако не беше здравен работник. Само че всеки елемент от най-шумния скандал напоследък пасва идеално на пъзела, който онлайн пространството обожава.

“Толкова ли е трудно да получиш ерекция, та трябва да убиваш”. С тези думи водещият Джими Кимъл се обърна през сълзи към Палмър от малкия екран. Гледали са го 6,5 млн. души само в YouTubе, само в рамките на 2 дни.

Кариерата на стоматолога е съсипана. “Гний в ада”, “Убиваш защитен лъв, ние убиваме лайняния ти бизнес” – това са само част от нападките по адрес на Палмър, който затвори кабинета си и упорито се крие.

Мнозина поискаха той да бъде убит, по-конкретно – обесен. За пореден път машината, наречена Интернет, послужи за катализатор на иначе оправданото възмущение. Както се казва, колкото по-горещо, толкова по-добре. Онези, които възроптаха срещу това, че адресът на Палмър стана публично достояние, не срещнаха подкрепа. Напротив. Възмутените скочиха на не дотам възмутените и демонстрираха надмощие.

И какво излиза? Няма проблем да се възмутиш след смъртта на един лъв, но какво става с всички останали лъвове, които биват убивани всяка година? Има около 250 броя Сесил, които ежегодно стават ловни трофеи в Африка. Това трябва да ни възмущава.

Никой (почти) не говори за хилядите риби, прасета и др., които ежедневно измират, за да може да се задоволи човешката консумация. Ядяхте ли хот-дог, докато се възмущавахте във Фейсбук от убийството на Сесил? Всеки не-веган е точно толкова престъпник, колкото и Уолтър Палмър.

Пука ви за Зимбабве, само когато там умре лъв. Супер. Убиването на животни, за добро или зло, е част от кръговрата на живота. Но знаете ли кое не е? Трафикът на хора. Хора се купуват и продават като роби на много места по света. Защо говорим само за смъртта на една голяма котка на място, където връзката между бедните номадски общности и заможните чуждестранни туристи е по-сложна, отколкото можем да си представим?

И като говорим за хора и животни, и двата вида няма да живеят много дълго, ако не се направи нещо с изменението на климата. Зависимостта от изкопаемите горива и индустриализираното земеделие е истинският проблем – достатъчно сериозен, че да ни възмути.

Интернет “препира” възмущението и го валидира под формата на лайкове, звездички и сърчица. Дори когато стане нещо възмутително – лекар убива лъв за спорта, има нещо по-голямо, по-мащабно и по-важно, което заслужава възмущение. Уравнението в наши дни изглежда така:

Едно ранено животно < едно убито животно < много убити животни < системно убиване на животни < системно насилие над хора < системно убиване на хора.

В действителност обаче, в световен мащаб се наблюдава мерене на възмущение в стил “Възмущението ми е по-основателно от възмущението ти”.

След месец никой няма да помни Сесил. Възмущението около смъртта й ще затихне, защото повечето възмутени се възмутиха, защото стана модерно.

Стореното от Палмър е грешно и трябва да бъде наказано. С цялата строгост на закона. Саморазправата е вредна. Колкото повече такъв тип поведение се толерира, толкова по-вероятно е да се използва като оръжие срещу хора, които не го заслужават непременно.

Може би обичате лъва Сесил и вярвате, че Палмър заслужава цялото това страдание. Може би смятате, че семейството и служителите му също заслужават да загубят работата си. Но дори и да вярваме, че тази конкретна тълпа е направила правилното, начинът, по който това се случи, би трябвало да ни тревожи.

Една от причините да има съдебна система е да накаже престъпниците за неправомерни действия, с което да наложи идеал за справедливост и да възпре бъдещи престъпни деяния.

Саморазправата обаче, се прилага изключително непоследователно, дори случайно. And justice for all…

Източник: webcafe.bg