Гибоните се оказали с много развит език на общуване

Гибоните, изглежда разговарят помежду си на език, който е можело да използват и предците на съвременния човек. Учените стигнали до този извод, изследвайки поведението на гибоните в зоопарка в Уисконсин.

Гибоните се оказали с много развит език на общуване
Гибоните се оказали с много развит език на общуване

Изследването било публикувано в списанието New Scientist. Зоолозите Анджела Доусън и Майкъл Коен изучили алгоритмите, с помощта на които общуват животните. Учените смятат, че общуването при животните е много по-сложно, отколкото сме си представяли.

Гибоните издават звуци, които могат да се формулират в изречения с елементарни правила на граматиката. Още през 2006 г. учените открили, че общуването със звуци при гибоните има конкретна информация за сродниците.

Сега учените открили 25 различни “думи” в общуването на гибоните, включително предупреждение за нападението на конкретни хищници. Женските са по-разговорчиви, отколкото мъжките- те не само предупреждават за хищника, но и дават указания за действие.

Сега зоолозите планират да изобретят технология, която ще им помогне да преведат езика на гибоните на човешки. Учените вече имат някои идеи.

Източник: goodnewsanimal.ru