Кучета пазят големите котки в индийски парк

Кучета пазят големите котки в индийски парк

Може да изглежда странно, че едно куче може да помогне за защитата на котка, но добре обучените кучета-следователи правят точно това – защитават редките тигри и други големи котки в Индия. В тази връзка мрежата за защита на големите котки „TigerTime” в момента набира средства за финансиране на важната работа на кучетата-защитници на котките.

Предизвикателството пред оцеляването на големите котки е свързано с огромното търсене на този род животни и „продукти“ от тях на черните пазари по света. Разположен в непосредствена близост до Китай и Мианмар, Национален парк „Казиранга“ в Индия е последната крепост на Индийския еднорог носорог и 120 бенгалски тигри. Той обаче е мишена за бракониерите, които искат да правят пари от скъпоценните екземпляри на дивата природа.

В момента паркът има две кучета, обучени за борба с бракониерството. Въвеждането на трети пазач ще допринесе за укрепване на екипа, който действително много успешно възпира бракониерите. Освен това кучетата са обучени и за проследяване и събиране на доказателства, които са от жизненоважно значение.

Добре обучените кучета имат изключителни умения за проследяване и могат да преследват бракониерите на техните най-тайни укрития. Когато има повече заловени и осъдени бракониери, по-малко техни „колеги“ ще имат смелостта да преследват големите котки в националния парк, смята парковата управа.

Запазването на биологичното разнообразие в „Казиранга“ е от жизненоважно значение за оцеляването на ключовата популация на тигрите и множество други критично застрашени животни, включително Индийския еднорог носорог, азиатския (индийски) слон и др.

  • Източник: greentech.bg
  • Местообитанието на бенгалските тигри и еднорогите носорози в Казиранга. Снимка: Лип Кий, CC-SA 2.0