Горилите могат да се научат да говорят

Горилите могат да се научат да говорят
Горилите могат да се научат да говорят

Горилите и човекоподобните маймуни са много по-близо до това да се научат да говорят, отколкото сме си мислели.

Това твърди изследовател, който от пет години се занимава с горили във Фондацията за горили. През 2010 г. Маркус Пърлман започва да работи с Коко – маймуна, която живее с хора вече 40 години и умее да комуникира изумително добре с помощта на жестомимичен език.

„Отидох там, за да изследвам жестовете на Коко, но започнах да я наблюдавам и видях невероятно вокално поведение”, споделя той.

Дишането и звуците, които Коко издава, твърде много напомнят на език – нещо, смятано за невъзможно. Преди десетилетия мъж и жена се опитали да отгледат шимпанзета като свои собствени деца и да ги научат да бъдат хора, но експериментът бил пълен провал. Оттогава се смята, че човекоподобните маймуни не могат да контролират вокалното си поведение и дишането и съответно не биха могли да се научат да говорят.

Предполага се, че вокалният им репертоар е фиксиран и не може да се променя. Коко обаче доказва, че това не е така и че една маймуна може да се научи на нови звуци.

„Тя не произвежда красиви, повтарящи се звуци като нас, но може да контролира ларинкса си достатъчно”, обяснява Пърлман.

Коко може и да кашля по команда – нещо забележително за горила, защото изисква тя да може да затвори ларинкса си.

„Предполагаме, че не е по-надарена от останалите горили. Разликата е, че нейната среда се е променила. При дивите горили няма подобни неща”, допълва изследователят.

Това означава, че заложбите, които са помогнали на човека да се научи да говори, вече са съществували преди 10 милиона години, когато е живял последният ни общ прародител с горилите.

Източник: novinar.bg