Готови ли сте за лабрадор?

Готови ли сте за лабрадор?

Преди да си вземете лабрадор е добре да се запитате дали сте готови за такава крачка. Дали сте готови да жертвате свободното си време, за да му обръщате внимание, дали сте готови ежедневно да посещавате паркове и поляни, за да му осигурите движението, което му е необходимо, дали сте готови в дъжд и сняг да излизате, за да може лабрадорът да се наслади на калното и мокро време, което едва ли ще ви е любимото занимание.След разходка следва къпане, сушене …

Ако дотук сте отговорили с ДА, то вие сте се замислили сериозно да си вземете лабрадор. НО има още няколко важни аспекта, които трябва внимателно да обмислите.

Готови ли сте за лабрадор?
Caramel Pie Libra Labra

Наскоро се запознах с една жена, която от дума на дума ми каза, че след една седмица ще си взима лабрадор. Бяхме у тях, апартаментът ѝ е обзаведен прекрасно, всичко е сложено на ниско и лесно достъпно място, има достатъчно дървен материал по стените, колони по средата на хола, които са идеални за гризане, общо взето беше взела всички мерки, кучето да се чувства прекрасно. Тогава я попитах, а ти готова ли си да се разделиш с всички тези неща? Тя ме погледна адски учудено и неразбиращо. Ами, казвам, малкото кученце ще започне да се забавлява с абсолютно всеки един предмет, който намери на достъпно място. Казвам, ти си по цял ден на работа, на него ще му е скучно, не може да седи затворен по 10 часа на ден, значи ще го оставяш тук, а така като гледам, си му подсигурила достатъчно забавления. Като се видяхме 10 дни по-късно ми каза, че е решила за нейно и негово добро да не си взима куче.

Готови ли сте за лабрадор?

Това, което искам да кажа е, че малкото бебе, а и порасналото куче, се нуждае от време, грижи и внимание. То не е плюшена играчка, която ще си купите, ще си поиграете и тя ще седи мирна, когато на вас ви се спи, студено ви е или имате други планове. Не, обикновено точно тогава то има най-голяма нужда от вас. Вие трябва да го научите какво може и какво не може, вие трябва да го научите да си върши работата навън, вие трябва да го водите на лекар и да му помагате. Малкото лабрадорче е абсолютно във ваши ръце и ако вие не сте готови за това е по-добре въобще да не се захващате. То може да се разболее, трябва да се ваксинира, трябва да се храни правилно и пр. и пр.

Готови ли сте за лабрадор?
World Vice Junior CH BG RO CH Braveheart by Libralabra

Лабрадорът е прекрасно куче за живот с деца, но все пак трябва да има правила. Не може да оставяте децата да тормозят кучето, да го нараняват или да го мъчат. Децата и лабрадорът тряба да научат правилата за техния съвместен живот. До навършване на една година кучето расте, не трябва да се претоварва, трябва да се гледа правилно, за да може да израсне правилно. В този период ще е безотговорно да оставяте малки деца да го разхождат, да го натоварват или да планирате преходи, излети и пр., които ще доведат до голямо натоварване на малкото лабрадорче. Както не бихте оставили двегодишно дете да бяга цял ден по поляната, така трябва да пазите и вашето малко кученце.

И ако все още сте на мнение, че лабрадорът е вашето куче и че сте премислили всичко внимателно, тогава ви пожелавам дълъг и щастлив живот с вашия лабрадор.

Както се казва:

„Животът без лабрадор е възможен, но е безсмислен!“

Готови ли сте за лабрадор?

 Автор: Пролет Белчева  – собственик на развъдник “Libralabra”

Посетете и нашата фен страница: – Facebook страница

baner-LL