Даниел Михайлов: 10 диви животни и техните естествени чадъри

Гъбен чадър

natural-umbrella-animal-photography-1

Според климатичната традиция у нас пролетта е сезонът на дъждовете. Очаквани и благодатни или изненадващи и разрушителни, дъждовете носят живот и помагат на растенията да се развият след зимния си сън, но в същото време се оказват и източник на доста сериозни тревоги в последните години. Причината: преливащите реки и избиващите язовирни стени в следствие на огромното количество вода, което се изсипва от небето.

Чадър от листо

natural-umbrella-animal-photography-2

Любопитен факт е, че дъждовете не са патент само за Земята и те съществуват под различна форма и на други места от Слънчевата система. Ако на нашата планета обаче веществото, съставящо дъжда е водата, то на Титан (спътникът на Сатурн) това вещество е метанът, който е в течно и газово състояние, а това води до метанови дъждове. На Венера пък има сярнокиселинни дъждове, тъй като облаците там са предимно от сярна киселина. В миналото на Марс също е имало водни дъждове.

Отново чадър от гъби

natural-umbrella-animal-photography-3

Научно погледнато дъждът се образува от кондензацията на водна пара в капки вода, достатъчно тежки, за да започнат да падат към повърхността на земята. Възникването на дъжда е резултат на два процеса, понякога протичащи едновременно – нарастването на концентрацията на пара и охлаждането на въздуха.

Цветен чадър

natural-umbrella-animal-photography-4

И ако хората имаме своите уютни места, на които можем да се скрием от дъжда, замисляли ли сте се как реагират на него дивите животни? Е, те също разполагат със свои собствени начини за справяне с падащата от небето вода. Повечето големи същества например се опитват да скрият под дървета или скали, а някои, като мечките, могат безпроблемно да се оставят на дъждовните капки и просто да го отърсят, когато всичко е свършило.

Още един чадър от листо

natural-umbrella-animal-photography-5

Орангутаните, а често и други маймуни, използват бананови или подобни големи листа в родните си джунгли, за да блокират дъжда. Точно като ние използваме чадъри. В този ред на мисли днес ви предлагаме една своеобразна фотогалерия, събрала няколко симпатични кадъра на животни, криещи се от дъжда. Вижте как листата, цветята или дори обикновените глухарчета могат да се превърнат в естествени чадъри.

Чадър от клонче

natural-umbrella-animal-photography-6

Чадър от стебло

natural-umbrella-animal-photography-7

Чадър от дървесна гъба

natural-umbrella-animal-photography-8

Друг цветен чадър

natural-umbrella-animal-photography-9

Чадър от глухарче

natural-umbrella-animal-photography-10

Източник: 10te.bg