Международна организация спаси две руски мечки-алкохолици

Международна организация спаси две руски мечки-алкохолици
Международна организация спаси две руски мечки-алкохолици

Две руски мечки-алкохолици, които са били държани в ужасяващи условия за повече от 20 години, скоро може да се радват на нов живот в Румъния.

През февруари съдът постанови, че мъжките мечки трябва да бъдат конфискувани от собственика им, който ги е държал в една малка клетка в ресторант в черноморския град Сочи. Животните – едно от които е сляпо – се пристрастили към алкохола, след като посетителите непрекъснато им давали алкохолни напитки, предаде ТАСС.

“Готови сме да финансираме всичко до временното настаняване”, съобщи за ТАСС учредителката на меvдуднародната фондация “Големи сърца” Анна Коган. “Готови сме да платим и плаването до румънското пристанище Констанца. С пари ще помогне фондацията на Бриджит Бардо”, отбеляза Коган. Според нея ситуацията на мечките, научени да пият, се следи от благотворителната организация от няколко години.

“Когато научихме за решението на съда се обърнахме към прокуратурата, отговаряща за опазване на природата, с молба да ни съдейства и мечките да бъдат настанени временно в една от местните зоологически градини, където да живеят във взета под наем волиера. Опитахме се да им намерим и нови собственици в Русия, но нито един зоопарк не се съгласи да приюти болните животни” подчерта представителката на фондацията.

“Паркът за мечки в централна Трансилвания, на 25 км южно от град Брашов, бе създаден някога именно за рехабилитация на мечки, пострадали от хора. Служителите му са готови да приютят мечките от Сочи”, разказа Коган.

В регионалното ведомство за защита на природата обясниха на ТАСС, че са напълно съгласни със съда. ”

Благотворителната фондация трябва сама да се договори със собствениците и да оформи всички необходими документи за износа на животните. Ние няма да поставяме препятствия”, каза началникът на надзорния отдел за опазване, възпроизводство и използване на обекти от животинския свят Сергей Зенков.

Според ветеринарите, при полагане на съответните грижи, животните все още могат да бъдат отучени от алкохола. Във волиерата на румънския мечи парк живеят в близки до естествените условия 70 мечки. Много от тях по-рано са били използвани като домашни животни или експлоатирани като ресторантска забележителност.

Източник: dnevnik.bg