10 двойки животни, в чиито родствени връзки е трудно да се повярва

Колкото повече учените се впускат в разследването на връзките между различните живи организми, толкова повече причудлива и обширна става генетичната мрежа. Природата подхвърля удивителни задачи, и този който ги решава може да открие, че същества, които въобще не си приличат, реално са „братовчеди“. Търсенето на „родственици“ помага в изучаването както на развитието на отделните видове, така и еволюцията на живота на планетата като цяло.

10. Скорпион и кърлеж

Много смятат, че кърлежите са насекоми. Реално те се отнасят към паякообразните и са близки родственици на скорпионите и паяците Това е древен род, представителите на когото, са пълзели по земята още преди динозаврите, преди 400-450 милиона години. И скорпионът, и кърлежът имат прекрасно обоняние. И двамата се хранят с течна храна: кърлежът пие кръв, а скорпионът с помощта на особена отрова не само парализира жертвата, но и я разлага отвътре, след което ѝ „изпива“ соковете. Тези две същества имат общ прародител, който е живеел в океаните.

9. Медуза и корал

Медузата плава, а коралът прилича на растение, но реално те се отнасят към голяма група мешести или книдарий: животни с „парещи“ смъдящи клетки, които те ползват за лов и защита от враговете. Също, те имат сходно устроени тела. Книдариите са мешестообразни същества с разположено в центъра отверстие, около което растат пипала. Отверстието служи едновременно за поглъщане на храна и изкарване на екскременти.

8. Мечоопашат и паяк

Някога са възприемали мечоопашатия (също наричан ксифозура) за рак, макар реално той да се отнася към клас паякообразни. Като отделен вид ксифозурата се е отделила преди 500 милиона години. За разлика от своите братовчеди паяците, това праисторическо същество никога не е живяло на сушата. То расте до половин метър на ширина, което значително превишава размерите на съвременните паяци. Опашката си този обитател на плитките тропически морета използва, за да може да завива, или ако го е обърнала вълна. Още по-любопитно е, че мечеопашатия има 10 очи, умее да възстановява част от тялото си и в жилите му тече синя кръв.

7. Комодски варан и алозавър

Алозавърът е изчезнал от лицето на Земята преди около 150 милиона години. А сега най-близкият му роднина, комодския варан, днес е най-големия гущер на света. Този суперхищник достига 3 метра на дължина и лови плячка по-голяма от себе си. От алозавъра той е наследил една фамилна черта: поразително слабата челюст. Захапката на гигантския варан не е по-силен от този на домашна котка. Алозавърът е имал изпилени зъби, за да може да победи противника чрез машинации. Жертвата умирала от шок и кръвозагуба. Подобна тактика ползва и комодския варан, макар и да добавя и смъртоносна отрова.

6. Сурикат и африканска цивета

Тези малки хищници поотделно напомнят на котките, но са един род с мангустите. Майките сурикати и майките цивети раждат потомството си в подземни дупки. Сурикатите възпитават децата си на „Целия колхоз“, а циветите са убедени в ролята на майката-единак. Малките цивети се появяват на този свят самостоятелни и „облечени“ във вълна. Новородените сурикати се раждат голи и с неразвити органи на чувствителността. Възрастните цивети достигат 1,4 метра, което е три пъти повече от сурикатите, и живеят до 20 годишна възраст, докато братовчедите им достигат само до 13.

5. Мравка и пчела

Пчелите, мравките и осите принадлежат към групата на жилещите ципокрили. Ново изследване на това семейство показа, че мравките и пчелата са близки роднини, докато повечето оси за тях са далечни. Също учените успяха да „поставят на мястото му“ изкопаемия вид Cariridris bipetiolata, който по-рано считаха за най-древната мравка на планетата. Но при по-детайлно изучаване умрялото насекомо се оказало прародител на осите.

4. Скарида и мокрица

Много възприемат мокрицата за бръмбар, макар тя да е реално наземен братовчед на скаридата и морския рак. На планетата има 3500 различни вида мокрици, и всичките са ракообразни, успешно приспособили се за живот на сушата. Към насекомите ги приравнява здравия външен скелет и двойното разположение на крачката, които при мокриците са 14. За да живеят обаче все пак им е нужна влага. Затова тези създания най-често се откриват на влажни места, където има много гниещи растения.

3. Дивото куче динго и азиатския сив вълк

Дълго изследване е доказало, че динго е подивяло домашно куче. Учените не са открили у австралийските диви кучета черти, които биха ги обединили с „приятелите на човека“. Затова пък те откриха сходство с един от най-дребните вълци – азиатски сив вълк е дълъг около метър. Прекарвайки над 5000 години в изолация на Австралийския континент, динго са развили някои „кучешки“ особености. Но с вълците ги свързва това, че те произвеждат потомство веднъж годишно, цялата глутница възпитава кученцата, воюват за обозначаване на границите на своите владения.

2. Сребърна каракуда и златна рибка

Декоративната златна рибка би изглеждала точно като дивата сребърна каракуда, ако не бе вмешателството на човека. Генетично те принадлежат към един и същи род. Просто в резултат на селекцията на златната рибка са се появили определени чети, които са се харесали на естетите.

1. Човек и кенгуру

Миниатюрната торбеста Матилда е първият представител на семейство кенгурови, чиято генетична карта съставиха учени. Австралийски изследователи бяха шокирани, когато сравниха генетичния код на Матилда с човешкия. Изясни се, че геномите на тези два вида са много подобни. Ако се махнат няколко разлики, гените ще са идентични, а много от тях са разположени и в еднакъв ред. Бе установено, че общият прародител на торбестите и човека е живял на Земята, преди около 150 милиона години. Мишките са се отделили от хората само преди 70 милиона години. Но учените предполагат, че кенгурата могат дадат повече информация за човешката еволюция, отколкото гризачите. В Матилда изследователите открили 14 нови гени, които другите торбести не притежават, но вероятно ги има при човека.

Източник: fbr.bg