Делфинът от вида афала е най-комуникативният и социален от видовете

Анелия Павлова, „Зелени Балкани”: Делфинът от вида афала е най-комуникативният и социален от видовете, срещани в Черно море

София. Три вида делфини обитават нашето Черноморие. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Анелия Павлова от СНЦ „Зелени Балкани”.

Делфинът от вида афала е най-комуникативният и социален от видовете
Делфинът от вида афала е най-комуникативният и социален от видовете

„Ние ги наричаме за по-правилно китоподобни, защото два от тях са истински делфини от семейство делфини – афала и обикновен делфин, а другият вид е по-дребно китоподобно и се нарича морска свиня”, уточни Павлова.

Тя обясни, че „морската свиня” се среща по време на разходки с лодки, но може да се види и от крайбрежието.

„Истината обаче е, че никой не знае колко точно на брой са екземплярите от този вид. Заплахите за тях са най-разнообразни – от епидемии до улавяне в рибарски мрежи”, посочи Павлова.

По думите й, обикновеният делфин се среща по-рядко, защото обикаля по-дълбоките води.

„Той не е забелязван толкова често, както морската свиня. Афала обаче най-вероятно всички са виждали. Той е най-комуникативният и социален делфин. Където има лодка, винаги пристига, обикаля наоколо и хората много му се радват”, допълни Павлова.

„Делфините са изключително важни, защото в хранителната верига всичко си има място и ако то бъде нарушено, в цялата екосистема на Черно море би настъпил огромен катаклизъм и ние трудно бихме останали незасегнати”, каза още тя.

Весела ПЕТРОВА

Източник: Агенция Фокус