Шест диви птици полетяха свободни в небето над София

Шест диви птици полетяха свободни в небето над София
Шест диви птици полетяха свободни в небето над София

Пет керкенеза и един белоопашат мишелов полетяха свободно в небето над София благодарение на Спасителния център за диви животни към организацията “Зелени Балкани”, предаде репортер на БГНЕС. В покрайнините на София край село Кремиковци дивите птици бяха освободени от деца, а събитието бе уважено и от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Освобождаването на диви птици се превърна в традиция за “Зелени Балкани”. Любопитна подробност е, че две от дивите птици, които днес полетяха на воля, са излюпени в Спасителния център.

“Техните родители са птици, които са дошли при нас преди години, били са пострадали. И двете птици са с ампутирани крила и няма как да бъдат освободени, но са вкарани в размножителна програма. Две от малките са излюпени при нас, тоест техните родители инвалиди са дали поколение, което ние днес освобождаваме в дивата природа”, обясни д-р Руско Петров от Спасителния център към “Зелени Балкани”.

Организацията се старае да следи полета и развитието на птиците, които освобождава. На голяма част от тях се слагат GPS предаватели, които на всеки 3 или 4 дни изпращат координати на птицата. Случвало се е колеги на “Зелени Балкани” от чужбина да им сигнализират, че са попаднали на птици от България на хиляди километри извън територията на страната. Птиците имат специални пръстени, които са техния паспорт.

“Птица с пръстен от Поморийското езеро в момента е на Карибските острови”, даде за пример д-р Петров. Подобни случаи има с много други държави и птици. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева от своя страна коментира, че министерството от години работи изключително добре със “Зелени Балкани.

“Изключително много разчитаме на бързата реакция. Когато се намерят диви животни в опасност има процедура, която се задейства много бързо, животните се транспортират до Спасителния център и се полагат изключително професионални ветеринарни грижи, за да се възстановят и да се върнат в естествената им среда”, каза тя. Години наред се работи устойчиво за разширяване и подобряване на базата и грижата за дивите животни, подчерта Василева и посочи, че “Зелени Балкани” работят и със свои колеги от чужбина по посока възстановяване популацията на видове, които са изчезнали от нашата територия. По отношение на новия програмен период Ивелина Василева коментира, че има заделен ресурс за грижата за биоразнообразието в рамките на 200 млн. лева.

Източник: pik.bg