Как да помогнем на домашните любимци в жегите

Как да помогнем на домашните любимци в жегите
Как да помогнем на домашните любимци в жегите

Д-р Юлиана Соколова. С така чаканото от всички лято дойде и времето на големите жеги. Високите температури навън се отразяват както на нас, така и на животните.

  • Вашият бутиков ветеринарен кабинет в центъра на Софияmadaravet.com/bg

Ето няколко съвета как да помогнете на своя домашен любимец да се справи с горещините.

Най-важното е животните да имат достъп до прясна вода за пиене по всяко време.

У дома следете купичката за вода да е винаги пълна, а когато излизате навън или пътувате с кола, вземете с вас бутилка с вода и давайте на кучето да пие от нея.

Хубаво е разходките с домашния любимец да са рано сутрин и привечер, тогава все още навън е прохладно. Но не се препоръчват уморителните и интензивни упражнения и тренировки като бягане след колело и др.

Ако сте стопанин на куче със светла козина, не забравяйте преди излизане да намажете със слънцезащитен крем носа и ушите му, за да го предпазите от изгаряне.

Препоръчително е да разделите дажбата на кучето и котката на два приема, за да се улесни храносмилането. По принцип повечето животни сами намаляват консумацията на храна, щом навън е много горещо.

И ви моля: НИКОГА не оставяйте кучето си в колата само през лятото! Дори за кратко температурата в автомобила може да достигне над 50 градуса, а кучетата имат малко потни жлези и са предразположени към прегряване и получаване на топлинен удар.

За домашните гризачи също е много важно да имат винаги прясна вода и свежа храна, а клетката им не трябва да е на слънце, нито до прозорец поради опасност от въздушно течение.

Ето и една идея за разхлаждане. Някои кучета се чувстват прекрасно, ако им облечете намокрена детска фланелка вкъщи или преди разходка…

Д-р Юлиана Соколова

Източник: novinar.bg