Учени: Домашното куче е една от най-красивите генетични скулптори

Първият най-добър приятел на човека вероятно е бил сив вълк, който е установил контакт с първия си стопанин човек преди приблизително 33000 години някъде в Югоизточна Азия, пише The Guardian, цитиран от “Фокус”.

Учени: Домашното куче е една от най-красивите генетични скулптори

Преди около 15000 години малка глутница от одомашнени кучета се е понесла към Близкия изток и Африка, а преди близо 10000 години Canis lupus familiaris са пристигнали в Европа. С други думи, когато в Плодородния полумесец се е зародила цивилизацията и хората са започнали да се занимават със земеделие и да изграждат селища, кучетата вече са били там, за да охраняват къщите, да пазят първите стада и да чакат да бъдат изведени на разходка. Подробностите от историята – героите, сюжета и точното местоположение, са неизвестни, но едрите щрихи от това удивително приключение са обрисувани в ДНК.

Учени от Китай, Канада, Финландия, Сингапур, Швеция и САЩ съобщават в журнала Cell Research, че са сравнили генома или генетичното наследство на 58 домашни любимци. Сред тях са били 12 сиви вълка, 12 кучета от местна порода от китайската провинция, 11 от Югоизточна Азия, четири селски кучета от Нигерия и 19 селектирани породи от Азия, Европа и Америка, включително афганска хрътка, сибирско хъски, тибетски мастиф, чихуахуа и германска овчарка.

Тъй като всеки геном е като прекопиран текст (понякога с правописни грешки или мутации) от поколение на поколение и всеки геном е свързан с всички останали геноми, съпоставката им разказва история на семейни връзки и раздели, случили се далече в миналото. Колкото повече “текстове” бъдат сравнени, толкова по-достоверна е историята.

“Изследването ни разкрива за пръв път изключителното пътешествие, което домашните кучета са пропътували на тази планета през последните 33000 години,“ посочват учените. По думите им проучването обрисува мащабна и сложна картина, която показва, че в процеса на одомашняване на кучето са протекли поредица от благоприятни за селекцията кръстоски. “Домашното куче е една от най-красивите генетични скулптори, оформени от природата и човека,” изтъкват изследователите.

Източник: 24chasa.bg