Задължително всяко домашно куче трябва да е с чип

Задължително всяко домашно куче трябва да е с чип

Около 40 лева ще струва микрочипът, който вече трябва да има всяко домашно куче. От Фондация “Четири лапи” коментираха, че промените в Закона за ветеринарно-медицинска дейност, с който вчера депутатите задължиха собствениците на кучета да ги чипират, ще дадат възможност за актуална база данни за домашните любимци.

Отзвук сред гражданите има и друг текст – това, че депутатите не приеха предложението на земеделската комисия, кучетата да се извеждат в населени места само на каишка.

И занапред няма да има проблем да играете футбол с кучетата си. Въпреки че първоначално депутатите бяха предвидили глоба до 300 лева, ако домашният любимец е пуснат да тича на воля без каишка, тази промяна все пак отпадна при окончателното гласуване на Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Очаквано – както в парламента – така и в парка едни се обявиха “за”, други “против”, трети: “въздържали се”.

Друг приет текст във ветеринарния закон – задължително да се слага микрочип на кучетата, днес беше приветстван от фондация “Четири лапи”.

Д-р Марина Иванова – Фондация “Четири лапи”: Един апел към собствениците на домашни любимци – дори да има поставен чип вашият домашен любимец, помолете ветеринарния ви лекар да провери дали животното е въведено в базата данни, защото ако то се изгуби един ден, по-лесно ще може да бъде върнато при вас. Всеки номер е уникален, като първите 3 цифри са код за всяка една държава. За България първите 3 цифри са 100.

Наблюденията на д-р Иванова са, че в големите градове кучетата имат чипове, тъй като и общините са въвели изискване за регистрация. Предстои да се чипират дворните, ловните и пастирски кучета из малките населени места.

Стоил Рошкев

Източник: bnt.bg