Дребните хамелеони са с най-бърз и силен език

Езикът дори на най-малките хамелеони е един от най-бързите и силни обекти в живия свят. Той се ускорява до 100 км/ч за стотна от секундата, издържа на натоварване 260 g /земното ускорение/ и генерира около 14 киловата енергия на килограм маса.

Дребните хамелеони са с най-бърз и силен език

Тези данни за хамелеоните бяха публикувани в научното издание “Scientific Reports”. “Преди нашите колеги само измерваха скоростта на движение на езика на големите хамелеони, а получените резултати бяха доста скромни. Ние показахме, че и най-малките видове от тези влечуги са способни на много повече”, заяви Кристофър Андерсън от Брауновия университет в Провидънс, САЩ. Той поясни, че хамелеоните се явяват абсолютни шампиони по сила, скорост на движение на езика и разкри тайната на други “супер способности” на хамелеоните. Той установява тези им качества наблюдавайки и снимайки с високоскоростна камера хамелеони от вида Rhampholeon spinosus и 19 други представители на тези влечуги докато ловят скакалци.

Камерата е заснемала всяка секунда до 3 000 кадъра, което позволило много точно да се изчисли с каква скорост изстрелват хамелеоните езика си и каква сила прилагат при лова си на скакалци, закрепени върху специална гъвкава мрежа. Тайната на необичайната сила и скорост на езика на хамелеона идва от това, че мускулите му се включват не по време на “изстрелването”, а преди него. Влечугото предварително “зарежда” езика си с потенциална енергия, като я натрупва в еластичните тъкани на езика си.

Това помага на този орган да получи допълнително ускорение. При опитите си Андерсън забелязал и друга интересна особеност – колкото по-дребен вид е хамелеонът, толкова по-силен и бърз е езикът му и толкова по-голяма е дължината му спрямо дължината на тялото. Този необичаен феномен всъщност има логично обяснение в еволюционен план. Колкото по-малко е животното, толкова по-бърз е неговият метаболизъм и затова повече му се налага да се храни. По тази причина малките видове хамелеони не могат да си позволят грешка при ловуването на насекоми, заради и което езикът им е придобил тези особености, предаде РИА “Новости”.

Източник: novinar.bg