Древните гигантски ленивци са копаели огромни подземни тунели

Това, което виждате на снимките, не са пещери. Това са дупки, изкопани от древните обитатели на земята- гигантските ленивци.

тунел на древен ленивец
Дължината на тези дупки достига повече от 100 метра, въпреки че ходовете са заплетена система- първооткривател е Гонсалес Аристо, който едва не се заблудил тук, когато започнал да изследва откритите им ходове.

тунели на древни ленивци
Известно време след откриването на “пещерите” Аристо съобщил за своята находка в съответното ведомство. Те, на свой ред поръчали изследване на ходовете от учените. А научните сътрудници бързо осъзнали, че пред тях се намират дупките на гигантските ленивци, изкопани от тях преди хиляди години.

Уикипедия ни казва, че “Гигантските ленивци- са група от няколко различни изчезнали видове ленивци, отличаващи се с особено големите си размери. Те са се появили в олигоцена преди 35 млн. години и са живеели в Новия Свят, достигайте тегло от няколко тона и височина 6 метра. Някои видове гигантски ленивци са измрели в края на плейстоцена. За разлика от съвременните ленивци, техните гигантски сродници са живеели не на дърветата, а на земята.”

древен ленивец
Напълно е възможно, причината за измирането на ленивците да е станал човека. Това е така, защото хората обитавали американския континент в периода преди от 30 до 10 000 години, а последните гигантски ленивци са изчезнали от континента преди около 10 000 години.

Възможно е тези животни да са изглеждали така

древен ленивец

Такива дупки вече са известни на науката, повечето от тях се намират в Южна Бразилия. Височината на ходовете е от половин до три метра, а такива системи често се използват от съвременните животни (ако разбира се, изходът е на повърхността).

Това, че ходовете са изкопани от ленивците, е станало ясно след изследването на стените на “пещерите”- на тях са открити следи от нокти, които биха могли да принадлежат само на гигантските ленивци.

Интересно е, че на стените са се отпечатали следите от ноктите не на едно, а на няколко животни, така че е ясно, че тези ходове са били използвани от цяло семейство (или група).

В дупките на ленивците вече са били учените от Федералния университет Рио-Гранде-ду-Сул (UFRGS) и Държавния университет в Сан-Паулу (UNESP). Тези специалисти открили и описали много ходове на ленивци в Южна Бразилия, така че идентификацията на системите на “пещерите” не предизвикала особени трудности и тук.

Преводач: Мария Костова

Източник: fishki.net