Д-р Уолтър Палмър се извини след като отне живота на лъв в Зимбабве

Д-р Уолтър Палмър се извини след като отне живота на лъв в Зимбабве
Д-р Уолтър Палмър се извини след като отне живота на лъв в Зимбабве

„Дълбоко съжалявам, че вършенето на дейност, която обичам и практикувам отговорно, доведе до смъртта на този лъв“, пише в официалното изявление на зъболекаря, цитирано от „Тайм“.

Д-р Уолтър Палмър – зъболекар от американския щат Минесота – попадна под ударите на критиката на природозащитници от цял свят, след като отне живота на лъв в Зимбабве.

Палмър примамил лъва Сесил с убито животно, завързано за колата му, пояснява „Тайм“. Сесил, който бил сред любимците на посетителите на националния парк Хванге, бил прострелян със стрела, после с куршум, а накрая – обезглавен и одран.

Д-р Уолтър Палмър се извини след като отне живота на лъв в Зимбабве
Д-р Уолтър Палмър се извини след като отне живота на лъв в Зимбабве

В извинителното писмо на зъболекаря, публикувано от „Фокс 9“, се обяснява, че той нямал идея, че животното е част от научно проучване, и че ще „съдейства безрезервно на американските и зимбабвийски власти“.

Ето го и пълният текст:

„До моите скъпи пациенти: Както навярно сте чули, името ми е във всички медии от няколко дни насам, по причини, нямащи нищо общо с професията ми или грижите, които полагам за вас. Искам да се запознаете със ситуацията. Освен да прекарвам време със семейството си, друга моя страст извън денталната медицина е ловът. Цял живот ловувам, още от малък започнах с баща си в горите на Северна Дакота. Радко обсъждам лова с пациенти, защото това може да бъде доста емоционално заредена и полемична тема. Разбирам и уважавам мнението на всички и съзнавам, че всеки има своите виждания.

В началото на юли бях в Зимбабве на лов с лък за едър дивеч. Наех няколко професионални водача, които осигуриха всички нужни за лова разрешителни. Доколкото ми е известно, всичко бе организирано и проведено напълно законно. Нямах никаква идея, че лъвът, който убих, е бил местен фаворит, и че е бил белязан и участвал в научно изследване.

Отново искам да изразя дълбокото си съжаление за това, че вършенето на дейност, която обичам и практикувам отговорно, доведе до смъртта на този лъв. Никога не съм имал такива намерения. Медийният интерес около станалото, наред с множеството обаждания от хора, недоволни от ситуацията, пречи на бизнеса ни и на това да полагаме всички нужни за пациентите ни грижи. Затова искам да се извиня на всички за неудобството и да обещая, че ще се завърнем в пикова форма, колкото се може по-скоро. Работим с пациентите, които най-силно се нуждаят от нашите грижи и ще ви държим в течение със случващото се. Благодаря ви за подкрепата.

Искрено ваш,

Д-р Уолтър Д. Палмър

От зимбабвийската служба за околната среда и природните паркове заявиха, че убийството на Сесил е „навярно незаконно“ и добавиха, че в момента „протича разследване по случая, което на този етап предполага, че собственикът на земята не е поставил лъв в ловната си квота за 2015 г.“ С други думи, това означава, че всички лица, замесени в случая, ще трябва да се явят пред съд по обвинения за бракониерство, пояснява „Тайм:“.