Д-р Юлиана Соколова – Бременността при кучето

Моментът, в който става ясно дали кучето му е бременно, е много очакван и специален за всеки стопанин. В повечето случаи става дума за планирана и желана бременност, при която е бил подбран подходящ като порода и темперамент партньор на женската и те са били събрани заедно в предварително уговорени дни.

Д-р Юлиана Соколова - Бременността при кучето

За съжаление, колкото и да са любопитни дали ще се родят бебета в дома им, стопаните ще трябва да проявят търпение цели 25–28 дни, тъй като само след този период може със сигурност да се установи бременност при кучето. При този специален преглед може да се вземе кръвна проба (измерват се нивата на хормона релаксин) и да се направи ехографско изследване, при което да се види има ли живи ембриони в матката.

Броят на кученцата с най-голяма точност може да бъде установен чрез рентгенова снимка на корема на майката около 50-ия ден на бременността.

Средната продължителност на бременността при кучката варира между 63 и 69 дни, но може и да е извън тези параметри, тъй като се влияе от фактори като порода, брой и размери на ембрионите, и други.

Много е важно бременната женска да получава пълноценна храна, богата на витамини и минерали, за да има достатъчно енергия да износи и роди добре развити кученца, както и да има достатъчно мляко, за да не се налага дохранването им с биберон.

Препоръчително е и двукратното имунизиране на кучката срещу херпес вирус по време на бременността, за да се намали рискът от раждането на заразени кученца и тяхната ранна смърт вследствие на хранително-чревно разстройство.

Редовната ваксинация преди и обезпаразитяването по време на бременността е от основно значение както за майката, така и за бебетата, които могат да се заразят от нея.

И накрая – не забравяйте да осигурите спокойно място за раждане на вашата любимка и да се свържете с ветеринарния лекар, ако ви се стори, че има проблем – много често стопаните съвсем точно усещат необходимостта от външна намеса в такава ситуация.

Източник: novinar.bg

Д-р Юлиана Соколова, ветеринарен кабинет МАДАРА ВЕТ, ул. “Тунджа“ 22, София; madaravet.com