Едно поколение е причинило спад от 75% при видове риби

Едно поколение е причинило спад от 75% при видове риби
Едно поколение е причинило спад от 75% при видове риби

София. Само в рамките на едно поколение човечеството е причинило спад от 75% при някои видове риби. При бозайници, птици, влечуги и риби спадът е наполовина. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Иван Радев, представителят на неправителствената организация WWF във връзка с доклад, в който се посочва, че популациите на риба намаляват драстично през последните четири десетилетия.

  • Радев посочи, че според доклад основаната причина за намаляването на рибните запаси е тяхната прекомерна експлоатация

„На много места се лови повече риба, отколкото може да се възстанови естествено. Това наричаме свръхриболов. Други фактори са загубата/увреждането на местообитания и промените в климата”

……………… каза той. Радев припомни, че между 25 и 27 септември тази година световните лидери се събират в Ню Йорк, за да подпишат амбициозната програма на ООН за справяне с бедността по целия свят до 2030 година.

„Четиринайсетата от седемнайсетте цели в програмата е „Опазване и устойчиво използване на океаните, моретата и морските ресурси“. Като представяме актуалното състояние на океаните, ние се опитваме да накараме световните лидери да осъзнаят, че е необходимо изпълнението на тази цел да стане приоритет”, посочи Радев.

Росен ГЕОРГИЕВ

Източник: Агенция фокус