Америка забрани експерименти с шимпанзета

Америка забрани експерименти с шимпанзета
Америка забрани експерименти с шимпанзета

Службата за опазване на дивата природа (FWS) на САЩ приравни отглежданите в неволя маймуни с дивите им събратя, като по този начин забрани биомедицинските опити с шимпанзета.

Сега всички инвазивни експерименти с шимпанзета, свързани с вземане на образци от тъкани или въвеждане на лекарствени препарати в организма им, са незаконни – с изключение на случаите, които са „способни да донесат полза за оцеляването на вида в дивата природа“.

Забранява се нанасянето на каквито и да било телесни увреждания на шимпанзета, травмирането или унижаването, както и продаването на кръв, образци от клетки или тъкани на маймуни без специално разрешение на съответните органи.

Учените възприели законодателната инициатива доста нееднозначно. Изпълнителният вицепрезидент на Националната асоциация на биомедицинските изследвания във Вашингтон (САЩ) заявил, че експериментите с маймуни носят полза и на хората, тъй като нашите болести в много отношения са идентични.

Впрочем организациите по защита на правата на животните подкрепили действията на FWS. Освен това сега във Върховния съд на щата Ню Йорк се разглежда дело за незаконното лишаване от свобода и насилствено задържане на две шимпанзета на територията на медицинската лаборатория на Нюйоркския университет в Стони Брук (САЩ).

Източник – megavselena.bg