ЕК одобри държавната помощ за малките стопанства

Държавен фонд „Земеделие“ ще отпуска от 5% до 25% допълнителна субсидия за животновъдни ферми, които все още не са покрили европейските критерии за качество на произвежданато мляко и кандидатстват с проекти за модернизация по програмата за селските райони, целящи покриване на на тези стандарти.

Това съобщи зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на на форума „Агросекторът и еврофинансирането“, организиран от Клуб Investor.bg.

Допълнителната държавна помощ беше одобрена от Европейската комисия в края на 2011 г. с шестото изменение на програмата за селските райони. Чрез нея се дава допълнителна възможност на малките ферми, чийто достъп до финансиране е изключително затруднен, да подготвят съответните проекти, така че до края на 2013 г. да успеят да покрият евростандартите за качество на млякото.

В края на миналата година Еврокомисията позволи на българските ферми от втора и трета категория да продължат да продават млякото си на българския пазар, но при условие, че в оставащите две години успеят да купят нужното оборудване, което може да се осигури по мярка 121 от програмата за селските райони, в частта за гарантираните бюджети, припомни Боянова.

Тя призова животновъдите да побързат с подготовката на проектите, така че през тази и следващата година да се вместят в сроковете.

Източник – investor.bg