Есенни проблеми при домашните животни

Есенни проблеми при домашните животни
Есенни проблеми при домашните животни

Есента е време за кардинални промени не само в природата. Домашните животни също са подложени на сезонни промени: от линеене до простуда и дори до депресия. Но стопаните могат да помогнат на своя любимец да се справи с есенните проблеми.

Домашните животни достатъчно силно реагират на есента

Първо, при тях започва сезонното линеене, протича интензивно уплътняване на козината. По-лекото лятно космено покритие се сменя със зимната по-гъста козина с плътен подкосъм. Това е нормален процес, който не трябва да бъде съпроводен със сърбеж, разчесване и поява на плешивини. Заедно със старата козина веднага израства новата блестяща козина.

Но не винаги всичко протича гладко. Сплъстената козина може да стане причина за всевъзможни проблеми. В колтуните се заселват паразити:бълхи или акари. Животните започват да се чешат активно, за да се избавят от хапещите насекоми. В резултат се появяват разчесвания, в които може да попадне инфекция, което застрашава с появата на екземи и дерматити. За да се избегне това, трябва да се ускори процеса на “преобличане”. Препоръчва се стопаните на кучета и котки да закупят специални четки или гребени. Късокосместите животни може да изтривате с влажна велурена кърпа.

През есента кучетата и котките често затлъстяват. Те натрупват мазнини и започват да се държат по-спокойно, за да не губят скъпоценната енергия, която им е необходима за дългото зимуване. Старайте се да не прехранвате животното. Помнете, че по време на разходката кучето трябва да се движи активно, за да не се простуди и да не се разболее в студеното и дъждовно време.

Също така има опасност кучето да се простуди след завръщане у дома. Достатъчно е мокрото куче да полежи малко на течение или на студения под и заболяването е гаратирано. За това веднага щом се върнете от разходка избършете много добре кучето с кърпа или го изсушете със сешоар, ако животното не се страхува от него. В дъждовно време можете да облечете на кучето непромокаема дреха, за да се цапа по-малко и да остане относително сухо.

Известно е, че есенната депресия е позната не само на хората, но и на животните. Но, ако стопанина по-често се разхожда и играе със своя любимец, гали го, отделя му повече внимание, това ще подобри настроението и на двамата. Така че и от есента може да получите ярки впечатления и удоволствие.

Източник: animal.ru