Ефективната присъда за убийство на котка – не изненада, облекчение

От Д-р Мила Бобадова: Не, не е голяма изненада това, че вече има ефективна присъда за насилие над животно. Всъщност минаха цели 5 години, откакто текстовете в Наказателния кодекс (НК) са налични. Гласувани. Обнародвани. Влезли в сила.

Ефективната присъда за убийство на котка - не изненада, облекчение

И досега имаше някакви плахи, жалки опити, тук-там условна присъда, вечни спорове с полиция и следствие е ли насилието над животни, или не е престъпление. Безконечните молби към 112 да реагират, умолявахме ги не веднъж и дваж. Оставяме настрана и част от гражданите. Те вечно ще водят споровете дали това трябва да бъде тема в НК или не. Вечно ще ги има изказванията “Това ли е най-важното?” и “Ако имаше присъди и за убийците на хората…”.

В тези спорове, колкото и да обясняваш, че не, това не е най-важното. Не и за тях конкретно, но има хора, за които това е важна, неразделна от живота им тема. И че насилието, жестокостта над животните отдавна е онази сигнална лампа, която светва на криминалистите в цял свят, че насилникът е обществено опасен и заплаха за хората, и то повече, отколкото за животните. При тези спорове отдавна вече е трудно да обясниш, че насилието, каквато и форма да е възприело, е недопустимо. Не и в този век. Не и на този свят. Ако поне имаме минимална претенция за цивилизованост.

България беше последната държава в Европа, която прие тези текстове и ги вписа в Наказателния кодекс. В същото време това са хората, които продължават да не знаят, че убийците влизат в затвора, така както НК повелява. И че НК има механизъм, по който работи.

Не е голяма изненада ефективната присъда. По-скоро е огромно облекчение. Защото за всеки, който следи темата, отдавна това трябваше да не е събитие, а норма. Както много отдавна трябваше да има и организатори на боеве в затвора. Най-сетне хората, които са отдадени на каузата, са поне донякъде овъзмездени. Защото съгласете се, този конкретен случай е доста брутален. Янчо Янчев буквално размазва котката в земята, а след това стъпква главата ѝ. Зловеща проява на насилие, смразяваща кръвта жестокост.

Да, за съжаление забавянето беше логично

Трябваше много време скептицизмът да бъде победен, трябваше много работа, за да бъде накаран някой да заработи

Трябваше много търпение да убедим хората, че е техен дълг към обществото и да реагират с нетърпимост към подобни прояви. Трябваше много време да накараме тромавата машина да се задвижи. Като започнем от гражданите, минем през 112 и продължим през полиция, следствие, съд.

В същото време всеки, който знае как работи НК у нас, знае защо чак сега. Защото НК е така устроен, че ако деянието е с наказание лишаване от свобода за една до три години или друго по-леко наказание, в случай че е умишлено или една до пет години, ако е по непредпазливост, лицето се освобождава от наказателна отговорност и му се налага административно наказание, а именно глоба. Този текст е инструментът, който спаси от затвор не един и двама престъпници у нас. Но той всъщност е и причината Янчо Янчев да получи година и четири месеца ефективна присъда, а други прояви да са ненаказани по начина, който хората очакваха.

Янчев вече има доста присъди и изнизването по гореописаната схема бе невъзможно в неговия случай. Друга, не по-малка, причина за решението на съда е участието на “Господари на ефира”. Те демонстрираха изумително постоянство и решимост и не спираха да уверяват всички по веригата, че няма да забравят този случай и той няма просто да потъне без развитие, както много други. Хиляди репортажи и интервюта с органите на реда. Кошмарното деяние е и основна част от кампанията им с искане да бъде най-сетне реализирана Зоополиция в България. И в случая просто нямаше как отново да се потулят нещата.

Десет години след началото на кампанията за инкриминиране на насилието над животни вече имаме ефективна присъда в България. Това е много време. Но е и ясен сигнал, че нещата се променят. Защото преди 10 години, когато всичко започна, дори не мечтаехме за мига, в който някой жесток човек, някой изверг ще влезе в затвор за насилие над животно. Сама по себе си тази присъда ще е още един лост в раздвижването на цялата машина. Ето защо тази присъда не е изненада, а дългоочаквана.

Д-р Мила Бобадова е ветеринарен лекар, управител на клиника и зам.-председател на областната колегия за София-град на Българския ветеринарен съюз. Асоцииран член е на Европейската асоциация на ветеринарните дерматолози. През 2011 г. получава наградата на публиката “Човек на годината” на БХК за продължителната й борба за инкриминиране на жестокостта към животните, завършила с успешна промяна на Наказателния кодекс. Била е лектор на TEDxWomen, през 2012 г. е включена в класацията на “Капитал” “100-те най-влиятелни жени”.

Източник: dnevnik.bg