За проявена жестокост към куче само глоба

За проявена жестокост към куче, по искане на Районна прокуратура-Пловдив, съдът наложи глоба от 1 000 лева и отнемане на оръжие

За проявена жестокост към куче само глоба

Пловдив. По искане на Районна прокуратура-Пловдив съдът наложи глоба от 1000 лева на П.Б., на 27 г. от гр. Раковски, за проявена жестокост към гръбначно животно с причинена смърт – престъпление по чл. 325б ал. 2 т. 2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

С постановление на Районен съд-Пловдив в полза на държавата се отнема законно притежаван едноцевен ловен автомат, марка „Байкал“, с който е извършено деянието. На 2 юни 2015 г. към 22 часа Б.П. бил в района на стадиона в гр. Раковски и след преследване е произвел два изстрела, с които причинил смъртта на бездомно куче, бяло на цвят, порода „Кръстоска“.

Причината е, че негов приятел го потърсил за помощ, защото животното влизало във фермата му за отглеждане на патици в гр. Раковски и имал съмнение, че нападало птиците. При преследване на кучето Б.П. пътувал в лек автомобил „Фолксваген Голф“, а водач бил фермерът. След стрелбата кучето е било открито мъртво от три непълнолетни деца, които по това време били със свои близки на стадиона в гр. Раковски. Иззети са били две гилзи от ловни патрони. По делото е била назначена съдебно-медицинска експертиза, която установила, че причина за смъртта на кучето е масивна кръвозагуба, получена от две огнестрелни рани от ловно оръжие.

Извършената съдебно-балистична експертиза посочила, че изстрелите са произведени от едноцевен ловен автомат, марка „Байкал“, технически изправен. П.Б. притежавал ловен билет, но в деня и часа на извършване на деянието не е участвал в лов. П.Б. е освободен от наказателна отговорност по реда на чл. 78А от Наказателния кодекс, защото не е осъждан и за престъплението, което е извършил, се предвижда лишаване от свобода до три години и в този случай прилагането на чл. 78 А от НК е задължително. Той е признал вината си и изразил съжаление.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Източник: focus-news.net