6 представители на животинския свят, способни да променят своя пол

Животинския свят е толкова удивителен и многообразен, че колкото и да е богата нашата фантазия, тя винаги ще избледнява пред действителността. За това едва ли може да ни се стори странно съществуването на животни, които променят своя пол.

Някои го правят за удоволствие, само външно приличат на представителите от противоположния пол. Другите подхождат към въпроса сериозно и наистина се превръщат от мъжки в женска или обратното. Такива животни в научния свят се наричат последователни хермафродити.

Сепия

Тези удивителни черупчести са известни на човека от древни времена. Без тяхната скромна помощ би било невъзможно развитието на изкуството и науката, дълго време хората са писали с мастило от сепия. На художниците и фотографите е известна сепията с кафява окраска, от която в миналото са добивали мастило от секрета на жлезата. Своето название тя е получила от латинското име – Sepia.

Сепията е известна със своята уникална способност да се маскира, практически мигновено променяйки окраската си. Интересно е, че мъжкия използва тази способност в борбата за женската. В процеса на ухажване мъжкия оцветява половината си тяло в цвета намиращ се до женската, докато другата половина остава в мъжкия костюм. В същото време истинските си цветове той демонстрира през избранницата, когато потенциалния съперник вижда пред себе си “женска”.
Благодарение на това при хитреца съществено се повишават шансовете за щастлив брачен съюз.

Жартиерна змия

Тези родственици на нашите обикновени змии живеят в Северна Америка, от Канада до Мексико. При тях времето за любов настъпва ведна след приключване на зимния сън. Веднага след събуждането си мъжкия търси женска, образувайки около нея “брачни сплитове”. Някои мъжки започват да имитират миризмата на женската.

Защо го правят, дълго време е оствало загадка. Първоначално се е предполагало, че ароматния воал дава известно предимство на мъжкия в борбата за вниманието на женската. Наскоро учените установили, че в това поведение няма нищо романтично. След зимния сън змиите се нуждаят от време, за да се затоплят и да се възстановят. През това време те са бавни, летаргични и са лесна плячка за хищниците. За това замръзналите мъжки се преструват на женски, за да получат защита и топлина под формата на спирали от обхванатите от страст събратя.

Петнисти хиени

Въпреки че външно хиените приличат на представителите на семейство вълци, на практика те са по-близо до котките. За хиените отдавна съществува славата на “лоши момчета”. Още древните гърци са им приписвали склонността да разкопават гробовете в търсене на храна, способност да хипнотизират с поглед и да променят пола си. От всичко това има зрънце истина в точките за любовта и колкото и да е странно, способността да променят пола си.

При хиените цари матриархат: главна роля в стадото играят женските, които са по-големи и по-агресивни от мъжките. Нивото на тестостерона в кръвта при тях е толкова високо, че това се е отразило на външния вид на гениталиите: срамните устни са се сраснали, образувайки подобие на скротум, а клитора по размер е съпоставим с пениса при мъжките. Приликата с мъжките полови органи е толкова голяма, че е много трудно да се различават мъжките от женските. Именно заради това е възникнал мита за хомосексуалността на хиените.

Смисълът на този експеримент на природата не е ясен до сега, защото заради необичайното устройство на гениталиите детеродния процес при хиените е съпроводен с големи трудности и много често води до смъртта както на майката, така и на бебето.

Риби – клоуни

Рибите-клоуни могат да се превръщат в женски. Те живеят на групи, в които цари строга йерархия. Начело стои доминиращата двойка, която отговаря за продължението на рода. Останалите членове на стадото- мъжките, въпреки че те инхибират своя ръст и размери съществено отстъпват на лидера, за да не ревнува от тях своята любима.

В случаите на смърт на размножаващия се мъжки, неговото място заема един от “резервните играчи”. Ако се случи нещастие с женската, нейният бивш съпруг променя пола си, така че негов партньор да стане най-големия от младите мъжки.

Зеленушка – чистач

На зеленушката-чистач буквално се молят всички морски хищници: акули, змиорки, риба тон, скумрия- които силно страдат от кожни паразити, особено в топлите тропически води.

Зеленушките живеят на малки групи на определен участък на рифа, където идват за “почистване” както местните жители, така и гостите от открития океан. Групата за спешна помощ се състои от един мъжки и няколко женски. Бригадирът следи за качеството на работата и наказва небрежните подчинени. Така че не е чудно, че всяка женска мечтае да стане мъжки. Особено големи са шансовете за “сбъдване на мечтата” при най-голямата женска от харема, защото именно тя се превръща в мъжки и застава на мястото на съпруга в случаите на неговата смърт.

Морски чехъл

Туземци от Северна Америка, морските чехли Crepidula fornicata случайно са били внесени в Европа в края на 19 век. Без да имат естествени врагове, тези миди бързо се разпространили, станали вредители на плантациите за стриди.

Морските чехли водят неподвижен начин на живот, образуват колонии- “пирамиди” на камъните и черупките на стридите. Морските чехли се раждат мъжки, а след това се превръщат в женски. За това мидите от средната част на пирамидата се намират в различни стадии за смяна на пола.

Източник – fishki.net