Животните от зоопарка в Усурийск се удавили

Според зоозащитниците, по време на наводненията служителите не се опитали да окажат някаква помощ на животните, много от тях и до сега са застрашени.

Животните от зоопарка в Усурийск се удавили
В резултат от двудневния тайфун “Гони” Усурийск и десетки населени места на Приморие се оказали под водата. Затруднение изпитвали не само хората, но и животните. В зоопарка “Зелен остров” според зоозащитниците, направо в своите клетки се удавили десетки животни, сред които вълци, рисове, лъв и любимата на публиката мечка Масаня.

– В този момент трябва да спасяваме животните, които до сега се намират там и просто потъват. Никой не предприема никакви действия. МЧС се занимава само с хората, а администрацията на зоопарка вече не отговаря на телефона. Звънихме на директора, предлагахме му помощ, но той отказа. Сега вече е тъмно, вали дъжд, животните, които са останали живи, все още седят в клетките,- разказала зоозащитничката Яна Салмина.

Пристигналите на място доброволци от организацията за защита на животните също са безсилни: ключове от волиерите няма, не могат да освободят животните със свои сили. На някои животни им провърявало да излязат сами. Успели да спасят един от лосовете, който прескочил през ограждението и известно време бродил близо до зоопарка. Според колегите от зоопарка “Чудесен” на свобода се оказали само мечките.

Животните от зоопарка в Усурийск се удавили
– Там ситуацията е ужасна. Директорът не се свързва, доброволците казаха, че той е заминал и е оставил животните да умират. Избягали са три мечки, няма с какво да ги приспим, сигурно ще ги застрелят. Знаем, че са загинали вълк, рисове и лъв. А там не една мечка е загинала,- съобщава директорът на зоопарка “Чудесен” Екатерина Зотова.

В зоопарка “Чудесен” също не могли да избегнат загубите. Сега администрацията търси места за останалите животни. Спасителите не могат да помогнат в усложнената ситуация, тъй като всичките им сили са насочени за спасяване на хората.

Животните от зоопарка в Усурийск се удавили
Ще напомним, че в средата на юни тази година проливен дъжд с градушка и вятър преминали над Тбилиси, потопили къщите и улиците, повредили пътищата и инфраструктурата на града, а също потопили волиерите в местния зоопарк, откъдето избягали част от животните. Съобщава се, че от волиерите са избягали част от животните:пет тигри, шест лъва и 13 вълка, а в областта на Нуцубдизе жителите видели черна пантера.

Преводач: Мария Костова

Източник: lifenews.ru

A flood has swept through a private zoo in Russia, leaving animals including bears and a lion stranded in their half-submerged cages. Read more: http://trib.al/Xg2xbPd

Posted by Sky News on Monday, August 31, 2015