Животни, които спасиха стопаните си – 2 част

Много докзателства има в полза на това, че животни имат лечебни способности. От мяукането на котките, което според някои експерти спомага за зарастване на рани заради честотите си, до невероятното обоняние на кучетата, които откриват почти безгрешно рак.

ernie and banjo
1. Ърни и Банджо – кучетата-герои на Кейт.

48-годишната Кейт Арнет никога няма да забрави, че нейни спасители са кучетата й Банджо и Ърни. Жената страда от няколко автоимунни състояния, произтичащи от травма след прегазване от кола през 1996 г.
Жената има артрит във всяка става и е със силно намалена подвижност. Освен това е с автоимунно заболяване, отслабващо сухожилията и ставите, както и синдром, предразполагащ към образуването на кръвни съсиреци и инсулт. Отгоре на всичко диафрагмата и е парализирана и тя използва кислородна маска. Ърни е с нея от 10 години и е обучен да помага на Кейт в обличането. Тъй като животното вече остарява, Банджо е с него и след време ще го замени в задълженията.

Една нощ кислородната й маска се изхлузва в съня й, но спящата Кейт не се събужда. Тогава двете кучета трескаво започват да облизват лицето и шията й и тя се събужда, както и съпругът й. “Ако те не ме бяха събудили, щях да се задуша в съня си. Няколко дни се чувствах много слаба, но оцелях, благодарение на кучетата си”, казва тя.

2. Котката Чарли – спасител на диабетичката Сюзан.

51-годишната Сюзан Марш-Армстронг, която от дете страда от диабет тип 1, е спасена от любимата си котка Чарли. “Нуждая се от инжекция инсулин два пъти на ден и редовно следя кръвната си захар. Когато тя падне прекалено ниско, се чувствам замаяна и ми прилошава, но когато хапна нещо сладко, ми минава”, разказва жената. В суетнята около Коледа обаче, тя забравя да проследи кръвната си захар и изтощена си ляга.

Съпругът й Кевин разказва, че същата нощ е събуден от 13-годишната котка Чарли, която го бута по лицето – нещо, което никога не е правила. Отначало той я гони, но след като тя продължава, той става и забелязва, че жена му не е в леглото. Чарли тича до банята и обратно, опитвайки се да го накара да я последва. Той отива и намира жена си на пода в банята. Кръвната й захар е малко над нулата при норма между 5 и 8. Тя е изпаднала в диабетна кома и е на ръба на смъртта, но мъжът й инжектира глюкагон и й прави сладко кафе и тя успява да се свести. “Ако Чарли не бе събудила Кевин, можеше да съм мъртва. Тя ми спаси живота”, споделя Сюзан.

Животни, които спасиха стопаните си – 1 част

Източник: media.framar.bg