Животни, които спасиха стопаните си – 1 част

Използването на животни в откриването на болест може би се струва лудост за мнозина, но все повече учени са категорични, че те действително надушват заболяванията.

Хелън Мейсън и Миртъл
Скорошно проучване установи, че специално обучени кучета могат да надушват рак на простатата с 93% точност. През миналия месец бе обявено, че кучетата ще бъдат използвани в проучвания. Те откриват не само рак, но и други заболявания – от опасно ниска захар при диабет до предстоящи епилептични припадъци. Кучетата имат удивително чувствителни носове, съдържащи 300 милиона рецептори. Хората, за сравнение, имат само пет милиона.

Монти – териерът, който надуши тумор в шията на собственика си.

71-годишният Мартин Кели е диагностициран с рак на гърлото, след като кучето му Монти, симпатичен бултериер, продължително облизва шията му на едно и също място. След няколко седмици Мартин забелязва лека подутина на шията си, точно там, където кучето облизва, но не обръща такова внимание. При рутинни изследвания обаче лекарите откриват, че бучката всъщност е рак на гърлото. За щастие тя е в ранен стадий и след преминалото лечение Мартин успява да се излекува.

Миртъл – конят, който откри рак на гърдата у стопанката си.

38-годишната британка Хелън Мейсън, която живее в Оксфордшир, е диагностицирана с рак на гърдата през юли 2011 г., след като конят й, Миртъл, многократно я побутва по гърдите. Жената споделя, че не е имала никакви симптоми, но кобилката Миртъл многократно я бута по лявата страна, дори причинявайки й болка.
Накрая тя открива странни трапчинки по гърдата си и решава да иде на лекар. Жената, която по това време е на 34, е загубила майка си заради рак, но не смята, че може да е болна от същото.

Диагнозата обаче е страшна – рак. Следва лечение, което в крайна сметка се оказва успешно. Сега жената си прави ежегодни изследвания и приема лекарство, за да избегне рецидив на рака.
“Дадох обещание на Миртъл, че ще остареем заедно”, казва Хелън.

Животни, които спасиха стопаните си – 2 част

Източник: media.framar.bg