Законът за биологичното разнообразие е много ясен

Законът за биологичното разнообразие е много ясен
Законът за биологичното разнообразие е много ясен
  • Петър Янков, еколог – биолог:

Законът за биологичното разнообразие е много ясен, че никой няма право да улавя птици и да ги взима от природата, дори ако те са в безпомощно състояние

Бургас. Законът за биологичното разнообразие е много ясен и категоричен, че никой няма право да улавя птици и да ги взима от природата, дори ако те са в безпомощно състояние. Това каза за Радио„Фокус” – Бургас еколог – биолог в Природозащитният център „Пода“.

По неговите думи, в закона е записано, че лице, което е намерило мъртъв екземпляр или екземпляр в безпомощно състояние, както и ако без умисъл е ранило или убило защитен вид, е длъжно да уведоми най-близкия регионален орган към МОСВ в срок от 3 дни.

„Хората някой път могат да рискуват и зрението си, защото например при опи за улавяне на чаплова птица, тя удря с клюн в очите и човек може да бъде ослепен. След като птицата е в безпомощно състояние, значи тя очевидно има здравословен проблем и може при контакт човек да се зарази. Ако малка птицата е паднала и наблизо се вижда гнездо, въпреки, че и това не е много препоръчително, но нека да знаят хората, най-добре е тя да бъде преместена някъде, където няма да бъде стъпкана и уловена от котка, както и да е близо до гнездото“,

……………..обясни Янков.

По неговите думи, много хора са останали с погрешното впечатлението, че Природозащитен център „Пода“ е спасителен център, но БДЗП няма лиценз за подобна дейност и няма такива специалисти.

Преслава КАЗАКОВА

Източник – focus-news.net