Вижте кои застрашени видове са напълно законни за лов

Вижте кои застрашени видове са напълно законни за лов
Вижте кои застрашени видове са напълно законни за лов

Вече всички знаем, че американският зъболекар си е платил щедро, за да убие зимбабвийския лъв със стрела.

Основният аргумент на Уолтър Палмър в негова защита е, че целият лов е бил организиран и проведен напълно законно и професионално.

Нямах никаква идея, че лъвът, който убих, е бил местен фаворит, и че е бил белязан и участвал в научно изследване“, пише зъболекарят в официално извинение след станалото.

Двамата зимбабвийци, които са придружавали Палмър по време на лова, са арестувани, а срещу медикът е повдигнато обвинение в бракониерство, припомня британското издание „Индепендънт“.

Вероятно най-големият въпрос, който цялата история повдига, е защо все още е законно да се убиват застрашени животински видове за удоволствие?

„Трофейният лов“ е слабо контролиран в Субсахарска Африка, а между природозащитниците и правителствата липсва консенсус по отношение икономическите облаги, които той предоставя, и екологичните последствия, пояснява още изданието.

Приходите от лова минават през слоеве на корупция, а трофеите – кожи, рога, ценни кости – намират своя път на черния пазар. Самият факт, че диви животни бродят безпризорно в и извън природни паркове, прави ситуацията много трудна за контрол.

Южна Африка, Намибия и Танзания нямат нищо против трофейния лов. По-рано тази година Замбия също обяви, че вдига двугодишната забрана за лов на лъвове и други големи котки.

Истината е, че има доказателства, че ловът наистина влияе положително на популациите на някои видове. В Южна Африка например, когато бе легализиран ловът на бели носорози, популациите на животното се увеличиха от само 100 екземпляра на над 10 000. Ловът бе доходоносен, така че земеделците също взеха опазването на вида присърце и започнаха да пазят стадата от носорози на своя земя, припомня „Индепендънт“.

Тази тенденция не важи особено при големите котки обаче. Проучване от 2013 г. показва, че „широкоразпространеният трофеен лов е довел до срив в популациите на лъвове“ в Зимбабве, Замбия и Камерун.

Понастоящем в дивата природа на Субсахарска Африка живеят по-малко от 30 000 диви лъва, а според Международния съюз за защита на природата, годишно се убиват (законно) около 600 – загуба, на която оредяващите популации не могат да издържат за дълго.

Друго проучване от 2013 г., изготвено от неправителствената организация „Икономисти без граници“, показва, че трофейният лов носи на африканските общности 200 млн. долара, но предупреждава, че макар да изглежда огромна, сумата е „само част от общата печалба“.

Източник – fbr.bg