Глобалното затопляне принуждава гущери да сменят пола си

Глобалното затопляне принуждава гущери да сменят пола си
Глобалното затопляне принуждава гущери да сменят пола си

Климатичните промени са принудили вид австралийски гущери да променят пола си, сочи проучване на Университета в Канбера, публикувано в сп. “Нейчър” и цитирано от световин медии.

Според авторите на изследването, заради жегата е нарушена генетичната система за определяне на пола при брадатите агами (Pogona vitticeps), в резултата на което все повече мъжки се превръщат в женски.

Полът на много от гущерите се определя не само от хромозомите, но и от температурата, при която се излюпват оплодените яйца, са установили предишни експерименти, но за пръв път това е установено в дивата природа.

Артър Джордж и негови колеги от Канберския университет от 2003 г. наблюдават брадати агами на територията на щатите Куинсленд и Нов Южен Уелс и установили, че до 2011 г. делът на женските гущери, които са с мъжки хромозоми, но анатомично и физиологично са женски е нараснал от 6 до 22 процента.

Освен това тези “травестити” се оказали по-добри майки, излюпващи и способни да отгледат до два пъти повече яйца от оригиналните женски. “Превърналите се в майки бащи, се оказват по-добри майки”, коментира Джордж.

Притеснителното за учените е, че потомството на женските с мъжки хромозоми е също само с мъжки хромозоми, което застрашава съществуването на женските хромозоми.

“За пръв път потвърждаваме промяна на пола при което и да е влечуго в естествена среда. Резултатите от изследването ни показват до каква степен екстремните климатични проявления могат да повлияят върху биологията на даден организъм”, пишат в сп. “Нейчър” австралийските специалисти.

При някои влечуги, като например алигаторите и видове костенурки, полът се определя не от половите хромозоми, както при човека и други бозайници, а от температурите по време на инкубационния период. Досега при брадатите агами полът се е определял от половите хромозоми. Настоящото изследване разкрива при въпросния вид съвместно съществуване на двата начина за полово определяне, както и че геномът на тези гущери е чувствителен към климатичните промени.

Източник – mediapool.bg