Защо тъгуват животните?

За животните не са чужди емоциите, те по същия начин както хората са подложени на стрес, тъгуват и преживяват. Не само кучетата и котките могат да тъгуват, гризчите също могат да тъгуват, птиците и дори влечугите и причините за това са много.

Смяна на мястото и самота

Защо тъгуват животните?
По-често тъгата при животните е причинена от самотата. Особено ако животното постоянно живее затворено. Те са по-зависими от стопанина, отколкото тези, които се разхождат на улицата. Хората, които работят постоянно и отглеждат животни само за да има кой да ги посреща вечер, по-добре да помислят за покупка на аквариум.

Животните получават силен стрес от смяна на обстановката, привичния режим или пътуване. Към новото място те привикват малко по-дълго от хората. За това на първо време трябва да се стараете да отделяте повече внимание на животното. Но, въпреки това, че повечето любимци са консервативни в своите навици, те никога няма да бъдат против нови играчки, не само за самостоятелно развлечение, а и за съвместните игри със стопанина. Любимците могат да тъгуват във връзка с ново попълнение в семейството, независимо от това, дали това е бебе или друго животно, или дори нов човек в семейството. Ревността е присъща на всяко животно в по-голяма или по-малка степен, те също се нуждаят от време и поддръжка, за да се адаптират.

Болно ли е?

Защо тъгуват животните?
Животните могат да станат безрадостни и летаргични, защото са болни. Трябва да наблюдавате любимеца как яде, спи, пие, и ходи в тоалетна, възможно е да се нуждае от помощ. Последиците от кастрацията също могат да доведат до апатия и униние. В този случай специалистите могат да препоръчат успокояващи лекарства, билкови препарати, които помагат на животното да се отвлече от своите проблеми и да излезе от депресията.

Преводач: Мария Костова

Източник: zooblog.ru