За 60 години охлювите станали по-светли и шарени

С помощта на доброволци учените събрали голяма база данни за цветовете на охлювите Asher. Биолозите искали да разберат, реагират ли тези мекотели на глобалното затопляне.

Оказало се, че за последните 60 години се е увеличило количеството на по-светлите охлюви и се появили охлюви с по-голяма лента на черупката.

Повече от 6 000 доброволци от 15 европейски страни взели участие в проекта Evolution Megalab за изучаване на еволюцията на охлювите Asher (Cepaea nemoralis). Участниците събирали охлюви от градините си, следвайки инструкциите, измервали ги на дължина и описвали цветовете. Така успели да опишат повече от 8 000 охлюви.

Всичко това се правело, за да се изясни, повлияло ли е глобалното затопляне на тяхната морфология за последните 60 години. Група учени под ръководството на професор Jonathan Silvertown от The Open University в Milton Keynes обработвали тези данни и ги сравнили с параметрите на охлювите, живеели в периода от 1950 год. до 1990 година.

Учените стигнали до извода, че охлювите за 60 год.,действително са се променили. Изобщо охлювите Asher се отличават с особен полиморфизъм, т.е. разнообразни варианти разцветки. Например, има тъмни охлюви и светли, с една или няколко тъмни ленти по цялата черупка или изобщо без ленти.

Анализа на Silvertown показал, че черупките на охлювите Asher за 60 год. са станали по-светли. Както казват авторите, това касае изключително обитателите на пясъчния грунт. Най-вероятно, увеличаването на албедо, т.е. по-интензивно отразяват слънчевата радиация по своята повърхност, светлите охлюви се спасяват от прегряване. Вероятно, това е реакция на глобалното затопляне.

aqualogo.ru / Превод: meri