Зебровата риба произвежда собствен “лосион” срещу слънце

Зебровата риба произвежда собствен “лосион” срещу слънце
Зебровата риба произвежда собствен “лосион” срещу слънце

Вашингтон. Изследователи са открили, че зебровата риба произвежда собствен“лосион” срещу слънце и са успели да пресъздадат процеса в лаборатория, пише Gizmag. Учените посочват, че методът би могъл да послужи за производство на слънцезащитни продукти и лекарства.

Установено е, че голяма част от представителите на морската фауна използват вещество, познато като гадусол, за да се защитават от ултравиолетовите лъчи. Смяташе се обаче, че морските обитатели извличат това вещество от храната или от вид бактерии. Научен екип от Орегонския щатски университет е направил ново откритие, докато е изследвал подобни на гадусол вещества, прилагани при терапия на диабет и гъбични инфекции. Учените са открили, че зебровата риба е способна да произвежда гадусол. Нещо повече, те са успели да възпроизведат процеса, пренасяйки гени от рибата в мая. “Възможно е в бъдеще да използваме мая, за да произвеждаме големи количества от тази естествена съставка за слънцезащитни хапчета и лосиони, както и за други козметични продукти, които да се продават във всяка аптека или магазин”, казва проф. Тайфо Махмуд, ръководител на проучването.

Не за пръв път учени изследват морските дълбини, за да открият нови начини за защита от слънчевите лъчи. През 2011 година стана ясно, например, че коралите произвеждат естествена съставка, която блокира ултравиолетовите лъчи. Проф. Махмуд изтъква, че слънцезащитните препарати, съдържащи гадусол биха могли дори да се произвеждат под формата на таблетки за поглъщане, а не само като продукти за нанасяне върху кожата.

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: Агенция Фокус